Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Muskietenwerende babykleding maken

Workshop muskietenwerende babykleding maken

19/06/2019 07:03 - Amanda Palis

De participanten van de workshop muskietenwerende babykleding maken.

De participanten van de workshop muskietenwerende babykleding maken. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Trots zaten maandagavond in het gebouw van het Rode Kruis verschillende moeders en moeders in wording met hun zelfgemaakte babykleding te pronken. Ze mochten allemaal een certificaat in ontvangst nemen nadat zij hadden meegedaan aan de workshop die vrouwen leert hoe zij zelf babykleding kunnen vervaardigen die het kind kan beschermen tegen muskieten.

Deze workshop valt onder het vector control-project van het Rode Kruis. "We proberen op een zo creatief mogelijke manier voorlichting te geven aan onze doelgroep hoe zij kunnen voorkomen om via muskieten overdraagbare ziekten te krijgen", vertelt Santoucha Slijngaard, field officer bij het Rode Kruis.

In totaal hebben 32 vrouwen van Lelydorp, Welgelegen en Latour zich opgegeven voor deze workshop. "Deze drie wijken zijn bewust gekozen omdat volgens data die door het Bureau Openbare Gezondheidszorg zijn verzameld, het muskietrijke buurten zijn. We willen de vrouwen zoveel mogelijk handvaten bieden om grote epidemieën van zika, chikungunya en dengue te voorkomen", aldus Slijngaard. 

De moeders hebben geleerd hoe zij met de hand een lange mouw hemd en broek kunnen maken voor de baby. Het is zo laagdrempelig mogelijk gehouden zodat iedereen het zou kunnen doen. Het verschaffen van informatie over ziekten die worden overgedragen door muskieten, was voor Slijngaard belangrijk nadat een onderzoek is gedaan naar de kennis over deze ziekten.

"Uit ons onderzoek is gebleken dat er nog niet zoveel bekend was bij de samenleving over deze ziekten. We hebben al een tekenwedstrijd gehouden voor de kinderen en binnen dit project hebben we vrouwen benaderd die zich in de reproductieve fase van hun leven bevinden", zegt Slijngaard. Na de workshop werd een miniquiz gehouden onder de vrouwen om zo te meten of de informatie goed is overdragen.

De workshop die vijf dagen heeft geduurd, werd hartelijk ontvangen door de vrouwen. Het delen van de opgedane kennis is iets wat ze zeker zullen doen. "Hoe meer we weten des te beter. Het gaat toch allemaal om onze gezondheid en veiligheid", aldus één van de participanten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen