Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Binnenkort start bouw streekziekenhuis Atjoni

Binnenkort start bouw streekziekenhuis Atjoni

20/06/2019 05:49 - Gilliamo Orban

Dc Humphrey Jeroe van het ressort Boven-Suriname.

Dc Humphrey Jeroe van het ressort Boven-Suriname. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De bouw van het streekziekenhuis te Atjoni zal binnenkort aanvangen. Dit zegt districtscommissaris Humphrey Jeroe van het bestuursressort Boven-Suriname. De eerstesteenlegging vond maandag geen voortgang “vanwege technische redenen”. Jeroe wil daarover niet in detail treden. Het bouwterrein, dat al ontbost en geëgaliseerd is, ligt nabij de voj-school van Atjoni.

De bouw van het ziekenhuis kan een jaar duren. Er komt een afdeling voor spoedeisende hulp. Daarnaast zullen onder meer laboratoriumfaciliteiten, een apotheek, een röntgenafdeling en een mortuarium worden gebouwd. De dc wijst erop dat de komst van het streekziekenhuis gerechtvaardigd is, omdat er meer dan twintigduizend mensen wonen in Boven-Suriname, die specialistische hulp dichtbij wensen. Het gaat om ongeveer zestig dorpen.

De Medische Zending (MZ) heeft dertien poliklinieken in het gebied. De gezondheidsmedewerkers in de dorpen zullen zich blijven bezighouden met eerstelijnszorg. MZ-directeur Herman Jintie bevestigt dat de gezondheidsinstelling op de hoogte is van de komst van het streekziekenhuis.

"We vinden het een goed initiatief. Als we patiënten moeten verwijzen voor specialistische hulp, is een ziekenhuis dichterbij gelegen." Jintie kan niet aangeven of het streekziekenhuis nodig is voor het gebied, omdat de MZ zich bezighoudt met primaire zorg.

In het Boven-Surinamegebied is permanent een arts aanwezig die bij het gezondheidscentrum te Laduani is gestationeerd. Van de vijftig Cubaanse artsen die onlangs in Suriname zijn gearriveerd, zullen 24 werken in poliklinieken van de MZ. Jintie kan nog niet zeggen hoeveel van deze artsen gestationeerd zullen worden in het Boven-Surinamegebied.

Volgens Jeroe zal de bouw van het streekziekenhuis door de staat gefinancierd worden. Eerder was bekend dat een Nederlandse stichting het initiatief had genomen om het ziekenhuis op te zetten en grotendeels zou zorgen voor de financiering. Toeristen die het gebied bezochten en de behoefte hadden gezien, hadden hiertoe stappen ondernomen.

Een delegatie uit Nederland bezocht vorig jaar september samen met minister Antoine Elias van Volksgezondheid het gebied. Jeroe weet niet of deze samenwerking doorgaat. Hij verwijst daarvoor naar de minister. De krant heeft vragen over het project aan Elias gestuurd, maar die zijn nog niet beantwoord.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina