Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Corneliskondre en Tapuripa trekken aan de bel

Corneliskondre en Tapuripa trekken aan de bel

21/06/2019 05:29 - Naomi Hoever

Corneliskondre en Tapuripa trekken aan de bel

 

PARAMARIBO - Het stoort de dorpelingen van Corneliskondre en Tapuripa van Boven-Nickerie dat zij geen telefoonbereik hebben in het gebied. De mast van Telesur is al acht maanden buiten gebruik. Gervanus Api uit Tapuripa en Robert Jubitana uit Cornelsikondre vragen aandacht voor deze kwestie.

De twee mannen hebben maandag een reis van dertien uur gemaakt, waarvan elf over water, om Paramaribo te bereiken. Enkele dorpelingen vertoeven in de stad om een overleden belangrijke man uit het gebied ten grave te dragen. Van deze gelegenheid maken ze gebruik om aandacht te vragen voor hun noden, in het bijzonder de telefoonperikelen.

Ze kregen te horen dat de airstrip is afgekeurd en gesloten, waardoor de mastonderdelen niet ingevlogen kunnen worden. Zij stellen voor om het materiaal via het water te vervoeren. Deze zelfde mast zorgt ervoor dat er televisiebereik is in deze Inheemse dorpen. STVS en ATV zijn de enige televisiezenders die zij konden ontvangen. "Doordat er nauwelijks bereik is, moet een telefoongesprek bijna onder de mast worden gevoerd, waardoor je geen privégesprekken kan voeren. Door dit alles willen de leerkrachten uit Tapuripa terug naar de stad", beweert Api.

"Leerlingen uit het binnenland hebben al een achterstand en als je niet werkt om ze vooruit te brengen, wordt het probleem groter. Ik heb leerkrachten zien komen, die binnen twee weken weer weg waren", klaagt Jubitana die al 23 jaar les geeft. De dorpelingen hebben er moeite mee dat zij door het uitvallen van de mast niet op de hoogte zijn van de actualiteiten uit Paramaribo. Vooral het feit dat de leerlingen van het achtste leerjaar de toets moeten maken en het nieuws van Paramaribo niet kunnen volgen, vinden de mensen zorgelijk. Ook de radio-ontvangst in de gebieden is slecht.

Jubitana: "De dorpen kunnen alleen met een helikopter of boot bereikt worden. Leerkrachten die het gebied willen aandoen, kunnen vaak genoeg de lange reis niet aan." De dorpelingen zien graag dat de veerboot die de binnenvaart onderhield wederom wordt ingezet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen