Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Evenveel recht

COMMENTAAR: Evenveel recht

22/06/2019 12:00

COMMENTAAR: Evenveel recht

 

BEWONERS VAN DE dorpen Corneliskondre en Tapuripa aan Boven-Nickerie klagen dat ze al acht maanden verstoken zijn van telefoonverbinding en televisieontvangst. Zij voelen zich afgesloten van moderne communicatie en alle daarbij behorende voordelen. Ze zijn daarnaast ook afgesloten van regelmatig transport want de veerboot die de binnenvaart aandeed, doet geen dienst meer. Vooral leerkrachten en leerlingen lijden hieronder.

Deze situatie is extra opmerkelijk omdat telecomprovider Telesur begin juni nog in jubelstemming verkeerde dat zij landelijk snel internet kan aanbieden. Hoe dat zich verhoudt tot deze dorpen die al maanden verstoken zijn van basiscommunicatie, is onduidelijk. De situatie toont aan dat er kennelijk behoefte is aan een betere telecommunicatiedekking in bepaalde gebieden in het verre binnenland. Met het verdwijnen van provider Uniqa van het toneel, enkele jaren geleden, is er ruimte voor nog een speler op het telecommunicatieveld.

Toch mag wel worden gezegd dat de voorwaarden die de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) stelde voor het uitgeven van een concessie, bijna ontmoedigend werken. De vraag is dan toch welk belang wordt gediend met zulke torenhoge eisen als er nog gebieden zijn waar er behoefte is aan een provider. Het is in deze periode van moderne communicatie eigenlijk barbaars om gemeenschappen hun recht op contact en verbinding met de buitenwereld te ontzeggen.

Er is vaker geklaagd over het feit dat leerkrachten niet graag naar het verre binnenland vertrekken om onderwijs te verzorgen. Maar onder zulke omstandigheden kan je het hen niet kwalijk nemen. Als ze geen toegang hebben tot communicatie kunnen ze zichzelf niet verder ontwikkelen en hebben ze de kinderen niets te bieden. Minister Lilian Ferrier van Onderwijs Wetenschap en Cultuur heeft enige tijd gesteld dat leerkrachten die zich willen bijscholen en hun opleiding willen vervolgen dat mogelijk via afstandsonderwijs zouden kunnen doen.

Op die manier wil zij ervoor zorgen dat er toch animo is om in het binnenland les te geven. De gebieden die verstoten zijn van internet zullen ook in dit geval buiten de boot vallen. We moeten in Suriname nu eens ophouden met het verschil tussen binnenland en stad te benadrukken door voorzieningen vooral in de kuststrook aan te bieden. Het binnenland heeft daar evenveel recht op.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina