Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Legalisering hennepteelt dichterbij

Wettelijke toestemming teelt industriële hennep dichterbij

22/06/2019 00:02 - Merredith Bruce

Parlementariër Roché Hopkinson heeft zich vanaf zijn toetreden tot het parlement felle voorstander getoond van de teelt van industriële hennep.

Parlementariër Roché Hopkinson heeft zich vanaf zijn toetreden tot het parlement felle voorstander getoond van de teelt van industriële hennep. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De initiatiefwet die de legale teelt van industriële hennep mogelijk moet maken, wordt binnenkort in behandeling genomen. “Als alles goed zit, moet het eind juli al zover zijn”, zegt parlementariër Roché Hopkinson tegen de Ware Tijd. Hij verwacht dat dit niet veel tijd in beslag zal nemen.

Hopkinson is initiatiefnemer van het wetsvoorstel dat hij augustus vorig jaar indiende. Hij vindt het van belang dat er een aparte wet komt voor het telen van industriële hennep in plaats van Staatsbesluiten. Daarbij verwijst hij naar landen in Europa die ook aparte wetten hiervoor hebben gemaakt.

Als voorloper heeft het parlement in januari vorig jaar de Wet Verdovende Middelen aangepast. Hopkinson was voorzitter van de commissie die de openbare behandeling heeft voorbereid. Met de wetswijziging is cannabis met een THC-gehalte van 1,5 procent voor medicinale doeleinden niet meer illegaal. THC is de psychoactieve stof in cannabis.

Hopkinson: "Vóór de wetswijziging mocht je niets doen met de variant van de hennepplant: niet telen, niet verbouwen, niet verkopen maar men kon wel gewoon naar de winkel voor het kopen van hennepzaad of hennephaarvet." De wetswijziging had als doel om dit uit de illegaliteit te halen. "Dus nu komt er een aparte wet speciaal bedoeld voor de teelt van industriële hennep."

In het wetsvoorstel is onder meer opgenomen dat er een autoriteit in het leven wordt geroepen. Deze zal toezicht houden op vergunninghouders en die controleren met betrekking tot de wettelijke procedures voor de teelt. De autoriteit moet er verder op toezien dat het wettelijke toegestane THC-gehalte niet wordt overschreden.

Hopkinson heeft zich vanaf zijn toetreden tot het parlement in 2016 felle voorstander getoond van de teelt van industriële hennep. "Mijn standpunt is ongewijzigd en ik wil het volgende zeggen: als de wet is goedgekeurd en deze eenmaal is bekrachtigd, I just hope they don't f*ck it up." De parlementariër heeft op diverse momenten gewezen op de voordelen die hieraan zijn verbonden; niet alleen voor de gezondheid.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina