Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Trump dreigt Iran 'weg te vagen'

Trump dreigt Iran 'weg te vagen'

25/06/2019 18:07

De Amerikaanse president Donald Trump.

De Amerikaanse president Donald Trump. Foto: The Independant  

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft Iran dinsdag bedreigd met grootscheepse militaire vergelding als Teheran "ook maar iets Amerikaans" aanvalt. "Elke aanval door Iran op ook maar iets Amerikaans zal worden begroet met enorme en overweldigende macht. In sommige gevallen, zal 'overweldigen' wegvagen betekenen", schreef Trump dinsdag in een bericht op Twitter,

Eerder op de dag liet Iran weten dat "diplomatie" is uitgesloten, nu de Amerikanen sancties hebben opgelegd aan de Iraanse opperleider, grootayatollah Ali Khamenei. De Amerikaanse president zette maandag zijn handtekening onder een presidentieel decreet om die in werking te stellen. Iran ziet de sancties tegen Khamenei "als een aanval op de natie", schreef een Iraanse regeringswoordvoerder op Twitter.

De Iraanse president Hassan Rouhani hield eerder op de dag een televisietoespraak, waarin hij zei dat de sancties tegen Khamenei geen effect zullen hebben, omdat de ayatollah geen bezittingen in het buitenland heeft. Rouhani, die vaak wordt gezien als een gematigd politicus, maar bovenal een pragmatische leider is, liet zich opvallend scherp uit over het Witte Huis, dat zich volgens hem "mentaal achterlijk" gedraagt.

 De crisis tussen Iran en de VS heeft zich verdiept sinds de Amerikanen vorige maand elk land ter wereld het bevel gaven geen Iraanse olie meer af te nemen. Daarmee is Teheran afgesneden van de voornaamste inkomstenbron, waarvan de opbrengsten onder meer worden gebruikt om voedsel te importeren voor de 81 miljoen inwoners van het land.

In de recente weken werden verschillende olietankers in en nabij de Perzische Golf aangevallen met explosieven. Volgens Washington zat Iran daar achter. Teheran ontkent. Vorige week schoten de Iraniërs een Amerikaanse spionagedrone uit de lucht. De VS stelt dat het toestel niet binnen de grenzen van het Iraanse luchtruim vloog en kwam dicht bij een vergeldingsaanval.NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina