Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Notaris Olff: 'We staan open voor onderzoek'

Notaris Olff: 'We staan open voor onderzoek'

26/06/2019 19:05 - Naomi Hoever

Notaris Olff: 'We staan open voor onderzoek'

 

PARAMARIBO - "Een plichtsverzuim bij de hypotheekbewaarder betekent niet per se een verzuim bij de notarissen", is de reactie van Kitty Olff, voorzitter van de Vereniging van Notarissen en Kandidaat-notarissen. Zij reageert daarmee op een passage in de brief van het personeel van het MI-Glis waarin het vertrouwen in directeur Silvano Tjong-Ahin is opgezegd.

De zin luidt: "Een volledig en onafhankelijk onderzoek naar de verrichtingen van de bewaarder zou zich niet alleen bij het kantoor van de bewaarder moet concentreren, maar voor de juistheid ook bij de notarissen en de afdeling Finance van Glis." Olff stelt dat als het personeel van oordeel is dat notarissen niet vrijuit gaan zij de procureur-generaal moeten vragen voor een onderzoek. "Het notariaat staat open voor onderzoek. We zouden nooit onder een hoedje met de bewaarder kunnen spelen. De notarissen passeren alleen de akten."

Over de financiële afhandeling van de aktes legt zij verder uit dat de notaris overdrachtsbelasting betaalt. "Het geld wordt op rekening van het notariaat gestort waarna het wordt overgemaakt naar de bewaarder." Ook de hoogte van het uiteindelijke zegelrecht wordt door de bewaarder bepaald. In sociale gevallen mag hij volgens de wet anders handelen. "De hoogte van de zegelrechten wordt door de notaris vastgesteld en de bewaarder voert slechts controle uit. De glisbewaarder noch het personeel komt in aanraking met contanten voor wat betreft zegelrecht", stond in het schrijven van het MI-Glis-personeel.

Het eist een transparante weergave van de afdracht van financiële middelen verkregen uit zegelrecht van de bewaarder aan de Staat. "Het onroerend goed wordt alleen ingeschreven als de overdrachtsbelasting is bepaald. Wij hebben als notaris een heel goede samenwerking gehad met de bewaarder." Het personeel is bezig zich te verenigen en is in een fase waarop zij een bond zullen oprichten. De medewerkers zegden het vertrouwen op in Tjong-Ahin nadat hypotheekbewaarder Ricardo Vreden in april door toenmalige minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer (RGB) met ontslag werd gestuurd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina