Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Problemen belverkeer Corneliskondre verholpen

Problemen belverkeer Corneliskondre verholpen

26/06/2019 07:02 - Cheflin Paulus

Telesur-manager Jennis Asraf zegt dat het belverkeer in Corneliskondre weer optimaal is.

Telesur-manager Jennis Asraf zegt dat het belverkeer in Corneliskondre weer optimaal is. Foto: Telesur.sr  

PARAMARIBO - Dorpelingen van Corneliskondre van Boven-Nickerie die de afgelopen tijd geen of slecht telefoonbereik hadden in het gebied moeten nu geen last meer hebben. Het probleem in dat gebied is al verholpen, beweert Jennis Asraf, manager corporate communications van Telesur.

"Er is blikseminslag geweest bij die masten en dat heeft onze zenders en zonnepanelen vernietigd. Het belverkeer is snel hersteld. Ook de zonnepanelen zijn snel vervangen. Het probleem is er bij televisieuitzendingen", zegt de manager.

Gervanus Api uit Tapuripa en Robert Jubitana uit Cornelsikondre hebben vorig week aandacht voor deze kwestie gevraagd bij de Ware Tijd. De twee mannen hebben vorige week een reis van dertien uur gemaakt, waarvan elf over water, om Paramaribo te bereiken. Zij vertelden de krant dat zij geen telefoonbereik hadden in het gebied. De mast van Telesur zou al acht maanden niet in werking zijn.

Het probleem met mobiel bereik is er volgens Asraf niet meer. Er zijn deskundigen naar het gebied geweest om te testen en de verbinding is prima. Digitaal televisiebereik is nog een probleem in het gebied. De zenders zijn al enkele maanden offline, omdat die uit het buitenland moesten komen.

De apparatuur moest eerst vervaardigd en verscheept worden naar Suriname. De procedure duurt maanden. "Intussen zijn de zenders aangekomen maar nu blijkt dat de airstrip daar is afgekeurd. Dus is weer overmacht die wij niet in de hand hebben. Als de airstrip niet was afgekeurd waren ze allang geplaatst", benadrukt Asraf.

Ze zegt dat Telesur met de kapiteins van beide dorpen overlegt over veilige alternatieven om het materiaal naar het binnenland te vervoeren. Via de rivier zou transport heel lang duren en gevaarlijk zijn. "We wachten op veilige transportmogelijkheden, maar het zal wel zo gauw als mogelijk worden hersteld."

Asraf zegt dat dinsdag bekend is geworden dat ook tv-zenders in Donderskamp, Corneliskondre en Tapuripa zijn uitgevallen. Mobiel bereik op Donderskamp en Corneliskondre is niet uitgevallen bij deze storing, alleen op Tapuripa. Daar is het bereik nog niet optimaal. Er moeten nog meer herstelwerkzaamheden verricht worden. Het diensthoofd zegt dat er gebeld kan worden, maar dat het bereik niet overal goed is.

Landelijk zijn de technici van Telesur bezig alle masten te checken. Zo was er recentelijk een storing te Coronie die verholpen is. Als voorzorgsmaatregel heeft het bedrijf extra aarding laten plaatsen bij masten waar blikseminslag problemen heeft veroorzaakt. "We hadden al gezorgd voor aarding volgens standaardvoorschriften van de fabriek, maar we hebben nu extra aarding gezet. Je hebt blikseminslag niet in de hand."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina