Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ruim achthonderd formulieren voor terugvordering belasting

Ruim achthonderd formulieren voor terugvordering belasting

26/06/2019 10:19 - Van onze redactie

Veel mensen hebben enkele maanden terug in lange rijen moeten staan om hun rij - en voertuigenbelasting te betalen.

Veel mensen hebben enkele maanden terug in lange rijen moeten staan om hun rij - en voertuigenbelasting te betalen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Ruim achthonderd personen hebben tot nu toe een formulier ingediend, om hun al betaalde geld voor de rij- en voertuigenbelasting terug te krijgen. Dat konden zij doen bij de stichting Centre for Public Affairs Suriname. "We moeten nog formulieren binnen krijgen van Saramacca en Nickerie. Ik verwacht dat we in totaal dicht bij de duizend zullen ophalen", zegt Anand Biharie, die de stichting vertegenwoordigt.

Rogier Hoefdraad is één van de personen die zijn geld, SRD 120, terug wil. "Ik heb een mistake gemaakt om te gaan betalen, omdat het me niet duidelijk is waar het geld naartoe gaat. Men zegt wel dat 10 procent van de opbrengsten naar de wegen gaat, maar waar gaat het overige deel naartoe?" De man stelt dat hij nog een ander voertuig heeft waarover er belasting betaald zou moeten worden. Echter, hij laat zich niet voor een tweede keer 'pakken'.

Er is vooralsnog geen zicht op een eventuele uitspraak in de hoger beroepzaak over de intrekking van de wet. Nadat de rechter het verzoek van de stichting om de belasting niet te betalen had afgewezen, ging zij daartegen in hoger beroep. Biharie zegt dat de Staat op 20 juni een memorie van antwoord moest indienen bij de rechter. Het gaat om een reactie van de gedaagde (de Staat) op wat de eiser (de stichting) stelt.

Of dit al is gebeurd, is hem onduidelijk. "We kunnen geen zinnige uitspraak doen op welk termijn er een uitspraak zal komen." Hij stelt op basis van enkele gronden dat dit in feite niet al te veel tijd in beslag zou mogen nemen. "Gegeven het belang hiervan en de rechtszekerheid die geboden moet worden aan de burger, zou je verwachten dat de rechter op kort termijn vonnis zou kunnen wijzen. Dat lijkt mij redelijk."

Biharie vindt niet dat de ruim achthonderd formulieren een druppel op een hete plaat zijn. Financiënminister Gillmore Hoefdraad zei tijdens de begrotingsbehandeling in maart dat er op dat moment ruim SRD 52 miljoen was opgehaald aan rij- en voertuigenbelasting. Biharie zegt op basis van een ruwe schatting dat dit bedrag gelijk staat aan ruim 65.000 personen. "Ik weet zeker dat een groot deel hiervan ambtenaren zijn. Om hun werkgever te laten zien dat ze betaald hebben."

Hij houdt er rekening mee dat de meeste mensen de kat uit de boom kijken. "Er zijn meer mensen die betaald hebben en dat eigenlijk niet wilden." Hij heeft positieve verwachtingen over de uitkomst van de zaak in hoger beroep.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina