Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stichting Kibii dreigt locatie te verliezen

Stichting Kibii dreigt locatie te verliezen

26/06/2019 00:43 - Van onze redactie

Het Tembe Art Studio is gevestigd in het oud-Suralco Ziekenhuis te Moengo.

Het Tembe Art Studio is gevestigd in het oud-Suralco Ziekenhuis te Moengo. Foto: Facebookpagina Kibii Foundation  

PARAMARIBO - De Stichting Kibii, gevestigd in het oude Suralco Ziekenhuis te Moengo, is de afgelopen week onaangenaam verrast met onaangekondigde bezoeken van districtscommissaris Kenya Pansa van Marowijne Zuid-West. In een persbericht meldt de stichting dat de dc met de mededeling kwam dat er sprake is van een nieuw bestemmingsplan voor het gebouw en terrein.

Stichting Kibii en Tembe Art Studio hebben het terrein en gebouw in vruchtgebruik gehad van Suralco. Zij hebben verschillende faciliteiten ondergebracht ten behoeve van de lokale gemeenschap. De stichting is zeer gebelgd, bezorgd en verbaasd over het gebeurde, vooral omdat zij met medeweten van de Staat dit gebouw inzet en gebruikt voor gemeenschaps- en kunstontwikkelingsactiviteiten.

Bij het tweede bezoek kwam Pansa met de ministers van Openbare Werken, Transport en Communicatie en Justitie en Politie. Daarbij gaf Pansa de opdracht aan twee medewerkers van Regionale Ontwikkeling deuren van het ziekenhuis open te breken waar het Contemporary Art Museum Moengo II zich bevindt. Deze ruimten zijn beschadigd achtergelaten. De organisatie zegt niet op de hoogte te zijn gesteld van het plan van de dc en de ministeries.

Lokale en nationale autoriteiten zijn volgens Kibii goed geïnformeerd dat dit gebouw al jaren dient als kunst- en cultuurcentrum voor de lokale gemeenschap. Sedert 2016 voert de dochterorganisatie 'Kibii wi koni Marron Research Center' projecten uit met lokale en internationale instituten en academici die onderzoek doen naar en over de marroncultuur in Suriname.

Al drie jaar fungeert Stichting Kibii als broedplaats voor creatieve jonge kunstenaars uit het gebied, waar zij leren hoe een bestaan te vinden door middel van hun talent. Jaarlijks worden minstens dertig jongeren begeleid door professionals voor het ontwikkelen van hun talent.

De Tembe Art Studio dient als werkatelier voor lokale en internationale kunstenaars die samen met de gemeenschap werken aan, vooral openlucht, kunstwerken. Deze kunstwerken en -installaties worden geplaatst op diverse plekken in Marowijne als stadsverfraaing en toeristische trekpleisters.

Sinds 2013 organiseert de stichting jaarlijks het grootste festival van Suriname, het Moengo Festival in samenwerking met de lokale gemeenschap en ontvangen hierbij meer dan twintigduizend bezoekers gedurende drie dagen. Dit festival zorgt voor een financiële boost voor de lokale gemeenschap. 

Door deze activiteiten heeft Stichting Kibii buitenlandse partnerschappen tot stand kunnen brengen met organisaties als de Vrije Universiteit van Brussel, Erasmus Universiteit in Rotterdam, de Gemeente Koksijde (België), Prince Claus Fund te Amsterdam, Carma in Manna (Frans-Guyana), Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het Mondriaan Fonds.

Stichting Kibii stelt dat het gedrag van de autoriteiten erg onbehoorlijk is, machtsdronkenheid en een machtsstaat-gedrag uitstraalt en dat het ten zeerste wordt afgekeurd. Zij wenst als vruchtgebruiker betrokken te worden in gesprekken inzake nieuwe plannen voor het onderhavige gebouw.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina