Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gedupeerden durven zich niet uit te spreken

Gedupeerden durven niet openlijk uit te komen in belangengroep

27/06/2019 06:14 - Aidy Pinas-Agodeba

Judith Tilborg, initiatiefneemster van de belangengroep voor gedupeerden in de gezondheidszorg.

Judith Tilborg, initiatiefneemster van de belangengroep voor gedupeerden in de gezondheidszorg. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Vorig jaar is een groep onder leiding van Judith Tilborg opgestaan met de bedoeling gedupeerden in de gezondheidszorg een stem te geven. Het gaat om het bespreekbaar maken van problemen die patiënten ondervinden, bijvoorbeeld bij het verstrekken van medicijnen en bij behandeling in een ziekenhuis.

Het komt regelmatig voor dat medicijnen niet beschikbaar zijn of dat er - ondanks dat de patiënt verzekerd is - moet worden bijbetaald of dat benodigde apparatuur er niet of defect is.De belangengroep organiseert bijeenkomsten voor de doelgroep onder meer om haar ervaring te delen en te discussiëren over thema's die hen raken en bezighouden. De opkomst valt meestal tegen, vermoedelijk omdat mensen zich niet openlijk durven uit te spreken.

Tilborg denkt dat mensen bang zijn voor rancune. De initiatiefneemster benadrukt dat bij zo een houding er geen verandering zal komen. "We houden toch onze bijeenkomsten. De ene keer heb je wat meer mensen en de andere keer wat minder, maar we gaan door." Ze stelt dat enkele politici een keer aanwezig waren, maar verder is geen reactie gekomen vanuit de overheid of andere instanties.

De noodzaak voor een patiëntenvereniging wordt volgens haar steeds duidelijker en daar zou de belangengroep de voorloper van kunnen zijn. Ze noemt participatie van belanghebbenden noodzakelijk, "want ik kan wel zoveel willen maar ik kan het niet in mijn eentje". Tilborg blijft het belang van de groep benadrukken. Immers, het mag niet gebeuren dat terwijl personen verzekeringspremie betalen, ze niet geholpen worden door een zorginstelling of apotheek.

Ervaringen van Tilborg hebben haar gemotiveerd om samen met anderen de belangengroep op te zetten. Er is nog steeds ongelijkheid in de zorg en ook daarvoor maakt de groep zich sterk. Het is geen makkelijk karwei maar als de leden moedig blijven zal er vooruitgang komen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen