Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Pinas geeft locatie niet op: ‘Ik ben voor ontwikkeling’

Pinas geeft locatie niet op: ‘Ik ben voor ontwikkeling’

27/06/2019 10:08 - Euritha Tjan A Way

De Tembe Art Studio in Moengo.

De Tembe Art Studio in Moengo. Foto: Audry Wajwakana  

MOENGO - “Ik ben vóór ontwikkeling. Maar kom, laten we daarover praten”, zegt Marcel Pinas gebelgd. Terwijl de kunstenaar de Ware Tijd de deuren laat zien die, zoals de sporen verraden, met groots machtsvertoon zijn opengebroken, vertelt hij wat zich de afgelopen dagen op Moengo bij de Tembe Art Studio (TAS) heeft voltrokken.

"Dc Kenya Pansa kwam vrijdag met een delegatie naar de TAS. Ze is daarna zaterdag gekomen met de ministers Stuart Getrouwvan Justitie en Politie en Vijay Chotkan van Openbare Werken en Jerry Miranda. Ze hebben kunstwerken vernietigd en de ruimte opengebroken en zo gelaten." Pinas toont een kunstwerk dat was opgehangen aan het einde van het gebouw en dat gescheurd in het gras ligt.

Aan een administratieve medewerker van TAS werd medegedeeld dat de overheid een middelbare school wil opzetten in het gebouw. "Daar ben ik niet tegen, maar laten we daar dan over praten. Maar het openbreken en vernietigen van de dingen die TAS al langer dan tien jaar heeft opgebouwd, dat is zeer respectloos", zegt Pinas.

De kunstenaar benadrukt dat de overheid nooit iets heeft gedaan voor de jongeren van Moengo die na de Binnenlandse Oorlog getraumatiseerd achterbleven. "Wij zijn hier begonnen tien jaar terug en nu daar het goed gaat, is het makkelijk om het opgebouwde over te nemen en te pronken met veren door andere mensen opgebouwd", zegt de doorgaans nuchtere Pinas ziedend.

Pinas zegt dat hij als kunstenaar wel wordt betaald door de overheid en is uitgeleend aan Stichting Kibii via het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. "Maar alles wat ik verdien stop ik weer hier voor de ontwikkeling van de lokale gemeenschap. En zo lijkt het dus alsof de overheid zichzelf aan het bevechten is", zegt Pinas verbolgen.

Kunstenaar Seraven Pinas, die zaterdag aanwezig was en die het geheel wilde filmen, werd door de dc teruggefloten. "U mag het niet filmen. Zeg aan Marcel de dc is hier bezig", klinkt het op een filmpje dat de kunstenaar heeft opgenomen. Pinas is niet van plan contact op te nemen met de dc na dit incident. "Absoluut niet, wie geen respect toont, krijgt het ook niet."

Marcel Pinas is niet van plan alles dat is opgebouwd door de nationale en internationale kunstgemeenschap de afgelopen tien jaar, zonder slag of stoot te laten gaan. "We hebben het gedaan voor Moengo. De overheid heeft jarenlang niets gedaan voor Moengo. Toen Suralco in 2015 echt wegging hebben we geprobeerd te horen wat er zal gebeuren met de gebouwen die we vanaf 2009 mogen gebruiken van Suralco en waar we recht van vruchtgebruik hebben. We gaan het niet zo laten."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina