Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Parlementariërs willen onderzoek kwestie RGD

Parlementariërs willen onderzoek kwestie RGD

28/06/2019 10:11 - Merredith Bruce

Parlementariërs willen onderzoek kwestie RGD

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - "We moeten dit soort van zaken niet tolereren en maatregelen treffen. Ongeacht om wie het gaat." Zo reageert parlementariër Celsius Waterberg, lid van de vaste commissie Volksgezondheid, op de onregelmatigheden die na onderzoek zijn geconstateerd bij de stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD).

In opdracht van de minister van Financiën heeft accountantsbureau Orion Assurance & Advisory NV onderzoek verricht naar de inkomsten- en uitgavenstroom bij de stichting tussen 2012 en juni 2018. De onregelmatigheden die zijn geconstateerd hebben te maken met onvoldoende verantwoording, controle en handhaving van uitgaven. Daarbij zijn miljoenen SRD's aan uitgaven in projecten niet of onvoldoende onderbouwd. Uit het onderzoek is onder meer naar voren gekomen dat de bouw van diverse gezondheidscentra in de kustvlakte 35 procent meer hebben gekost dan was begroot. Hierdoor heeft de RGD nu te kampen met financieringstekorten. In de administratie van het babyvoedingsproject (2011-2015) is SRD 972. 274 niet verantwoord.

Waterberg: "Als het onderzoek heeft uitgewezen dat er dingen zijn gedaan die het daglicht schuwen, moeten de zaken ter beschikking gesteld worden van de procureur-generaal en als er personen vervolgd moeten worden, moet dat gebeuren." Collega-parlementariër Dew Sharman, die ook lid is van de vaste commissie Volksgezondheid, meent eveneens dat zaken verder strafrechtelijk onderzocht moeten worden. "Als er zich onregelmatigheden hebben voorgedaan, moeten die door de procureur-generaal worden onderzocht." Sharman wilde niet al te inhoudelijk reageren, omdat hij het rapport zelf niet heeft ingezien.

Uit het rapport blijkt dat de onregelmatigheden met als ratio risico 'high' zich tijdens het bewind van de ex-directeuren Edwin Noordzee en Maaltie Sardjoe hebben voorgedaan. Het gaat om onregelmatigheden in onder meer de financiële administratie, bouwprojecten, laboratoriumdiensten, automatisering (ICT-afdeling). De bestemming van ICT-middelen ter waarde van SRD 942.604 zijn niet volledig onderbouwd. Noordzee wilde niet reageren op vragen van de krant, alvorens het rapport te hebben ingezien. Sardjoe was wel bereid een reactie te geven, maar was donderdag daartoe niet meer in staat.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina