Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname heeft binnenkort Arbowet

Suriname heeft binnenkort Arbowet

30/06/2019 00:02 - Naomi Hoever

Patrick Kensenhuis.

Patrick Kensenhuis. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De regering heeft een ontwerpwet Arbeidsomstandigheden (Arbowet) ingediend bij De Nationale Assemblee. Deze wet behelst een aanpassing van de arbeidsomstandigheden. De commissie van rapporteurs, onder leiding van Patrick Kensenhuis, is belast met het vooronderzoek en heeft de vakbeweging en het bedrijfsleven gehoord.

 "De voorschriften worden gemoderniseerd. Het houdt verband met degelijk werk", zegt Kensenhuis. "De werkomgeving moet dusdanig beschermd zijn tegen gevaar. Vooral plekken waar er met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt." De werkomstandigheden moeten volgens de richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) worden geregeld. Wereldwijd worden op werkplekken veiligheids- en arbeidscommissies in het leven geroepen. "

Deze wet regelt niet alleen veiligheid, maar ook de factor arbeid." De commissie is zo om in huishoudelijk verband verslag te doen van de Arbowet. "Deze wet moeten wij niet laten liggen, maar de werkzaamheden moeten dusdanig worden voortgezet. Er is geen spoedeisend karakter achter de wet, maar we werken wel voortvarend." Kensenhuis ziet minpunten in de wijze waarop de controle en toezicht op de arbeidswetten plaatsvinden.

In het buitenland zijn in de Arbowet regels voor werkgevers en werknemers opgenomen om de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers te bevorderen. Zo'n Arbowet wordt als een kaderwet gezien. Dat betekent geen concrete regels maar algemene bepalingen over het arbobeleid in bedrijven. Zo wordt gesteld dat werkgever en werknemers samen moeten zorgen voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

De werkgever is uiteindelijk verantwoordelijk, maar ook de werknemer heeft de verplichting de eigen veiligheid en gezondheid in acht te nemen, door bijvoorbeeld arbeidsmiddelen en beschermingsmiddelen op de juiste wijze te gebruiken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen