Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Minimumuurloon maakt plaats voor minimumloon

Wet Minimumuurloon maakt plaats voor wet Minimumloon

01/07/2019 12:04 - Naomi Hoever

Armand Zunder van de PWO en de Algemene Werknemers Bond noemt de herziening een goede zaak en een verbetering van de eerste wet.

Armand Zunder van de PWO en de Algemene Werknemers Bond noemt de herziening een goede zaak en een verbetering van de eerste wet. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De Wet minimumuurloon zal worden vervangen door de Wet minimumloon. Deze stap is gezet nadat de huidige richtsnoer in 2018 is geëvalueerd. Er zal een loonraad worden ingesteld die de hoogte van het minimumloon zal vaststellen. Assembleelid Patrick Kensenhuis deelt deze informatie. Hij is voorzitter van de vaste commissie Arbeid tevens voorzitter van de commissie van rapporteurs.

Kensenhuis zegt dat dit internationaal gangbaar is. De hoogte van het minimumloon zal per beroepsgroep verschillen, zoals dit nu al is opgenomen in de huidige wet. Het voorstel voor de nieuwe wet is al ingediend bij De Nationale Assemblee. Er zijn ook gesprekken gevoerd met belanghebbenden.

De wet zal tijdens de openbare vergadering worden behandeld. Armand Zunder van de PWO en de Algemene Werknemers Bond noemt de herziening een goede zaak en een verbetering van de eerste wet. "We stellen het op prijs en juichen het toe maar de handhaving van de sociale wetten is een vraagstuk en een uitdaging."

De loonraad zal het minimumloon voor een jaar vaststellen, rekening houdend met inflatie. Het minimumuurloon heeft tot 2017 gegolden. In het vervolg zal de koopkracht eerst worden vastgesteld. Zunder hoopt dat de wet op zeer korte termijn tot stand komt. In een eerder interview uitte hij zijn zorgen over de belabberde naleving van de sociale wetten, met name in kleine bedrijven.

In grote bedrijven zonder cao zijn werknemers bang om op te komen voor hun rechten. Hij ontvangt vooral klachten over werkgevers die hun personeel niet hebben verzekerd. In sommige gevallen worden de premies voor ziektekostenverzekering of pensioen wel ingehouden maar niet afgedragen. Zunder zegt dat hij alle klachten deponeert bij de arbeidsinspectie, die toezicht moet houden op de naleving van de wetten. Vanwege onderbezetting stapelen de klachten zich daar op.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina