Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tjon A Joe: 'Voor mij is het een goede eerste stap'

Tjon A Joe: 'Voor mij is het een goede eerste stap'

03/07/2019 00:00 - Terence Oosterwolde

Tjon A Joe: 'Voor mij is het een goede eerste stap'

Voor zwemmer Renzo Tjon A Joe (l) en coach Yash Daryanani (r) moet de CCCAN een goede opstap worden naar de WK en Pan-Am. Foto: collectie Renzo Tjon A Joe  

PARAMARIBO - "Kippenvel!" beschrijft Indira Schmidt op Facebook het moment waarop het volkslied van Suriname wordt afgespeeld in het Barbados Aquatics Centre. Voor de tweede avond op rij klinkt het 'Opo Kondreman'. Na de titel maandag op het koningsnummer, volgde gisteravond een dubbelslag voor Renzo Tjon A Joe: goud én het record op de 50 meter vrije slag op de slotdag van de 32ste Centraal-Amerikaanse en Caribische zwemkampioenschappen (CCCAN).

Terwijl social media bol staan van loftuitingen, blijft de 23-jarige Surinaamse zwemmer cool onder alle euforie. "Voor mij is het een goede eerste stap", zegt hij een dik half uur na zijn race tegen de Ware Tijd. "De CCCAN waren voor mij de eerste voorbereiding naar grotere wedstrijden toe, de Wereldkampioenschappen en Pan-Amerikaanse kampioenschappen."

'Roos', zoals hij liefkozend wordt genoemd, zegt daarom "niet met heel veel verwachtingen" naar Barbados te zijn afgereisd. "Ik wist natuurlijk dat ik mijn events zou kunnen winnen, nadat ik keek naar de psych sheets." En dat deed hij in dominant fashion.

Zowel in de series als finale van de 100 en 50 vrij stond er geen maat op Tjon A Joe. Maandag was hij in de series van het koningsnummer de enige die onder de 51 seconden dook (50,18) en gisteren op de 50 meter de enige onder de 23 seconden. "Ik ben heel blij met mijn tijden, want ik zit nog in training. Voor mij is dit een goede eerste stap."

Hoewel hij 's morgens met zijn 22,78 seconden al heel dicht bij het tien jaar oude record van de Cubaan Hanser García Hernández (22,75) leunde, was het voor coach Yash Daryanani niet het voornaamste doel. "Het record was wel dichtbij, maar de main focus was a good swim en vanaf het begin domineren. Wij hadden een perfect swim in mind."

In de finale zwom hij onbedreigd naar de titel in een nieuwe recordtijd van 22,70. Marco Flores van Honduras legde beslag op zilver en Stefano Mitchell van Antigua en Barbuda pakte het brons. Tjon A Joe: "De tijd is nu helemaal niet belangrijk. Vanavond was voor ons belangrijk execution - en dat was er - én mijn eigen race zwemmen. Een goed begin voor de 'zomer'."

Lang nagenieten van dit succes zit er nauwelijks in. Zondag vliegt de Surinamer naar Bali, Indonesië voor een trainings- en tijdaanpassingskamp tot en met 18 juli. "Het wordt de laatste taperfase naar WK en Pan-Am toe", vertelt hij. Daryanani zegt dat Tjon A Joe op schema ligt als hij kijkt naar trainingsaanpak en -programma. "Nu is het gericht trainen naar WK en Pan-Am, want ze zijn precies na elkaar. Een grote challenge, maar hij gaat ervoor zoals altijd", aldus de coach.

Voor de zwemmer wordt het in een nutshell 'zwembad uit-vliegtuig in-vliegtuig uit-zwembad in'. De wereldkampioenschappen in Gwangju, Zuid-Korea eindigen op 28 juli, terwijl de Pan-Am Games in Lima, Peru op 30 juli starten. "Inderdaad een korte periode tussen de twee toernooien", beaamt Tjon A Joe. "Maar het is iets waar ik me al maandenlang mentaal op voorbereid. Beide wedstrijden zijn heel erg belangrijk voor me dus ik kan niet zeggen 'ik kies maar voor één'. Ik ben ook niet iemand die voor een challenge van een tijdszone wegrent of die niet zal accepteren. Ik kijk ernaar uit."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina