Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Achttien jaar geëist tegen piloten in drugszaak-Oedit

Achttien jaar geëist tegen piloten in drugszaak-Oedit

05/07/2019 09:59 - Cheflin Paulus

Achttien jaar geëist tegen piloten in drugszaak-Oedit

 

PARAMARIBO - Officier van justitie Shanta Mahadew vorderde donderdag achttien jaar tegen piloot Dionathan M. en medeverdachte Harti L en een boete van SRD 200.000. De mannen staan terecht voor een poging om vanuit het rijstareaal van Radj Oedit in district Saramacca ruim 488 kilogram te smokkelen naar het buitenland. Echter, het duo persisteert de rijstondernemer niet te kennen en geen afspraken met hem te hebben gehad.

De beschuldiging van het Openbaar Ministerie dat Dionathan M. en Harti L. deel uitmaken van een criminele organisatie en gepland hadden op het terrein van Oedit te landen, spreken de mannen categorisch tegen. "Ze zouden niet naar Saramacca gaan. Ze zouden naar Tibiti gaan. Ze kennen Oedit helemaal niet", aldus Irwin Kanhai.

De ondernemer wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan deelneming van een criminele organisatie en overtreding van de Wet Verdovende Middelen. De strafzaak tegen hem wordt afzonderlijk behandeld en werd gisteren uitgesteld. Rechter Maureen Dayala behandelt de zaak op 21 oktober. De vervolgzitting van Dionathan M. en Harti L is op 15 augustus.

Kort nadat Oedit in oktober 2018 werd aangehouden in Nederland werd bekend dat Surinaamse justitiële autoriteiten hem opspoorden in verband met de megadrugszaak. Nederland heeft - na rechtshulpverzoek van Suriname - toegezegd hem te zullen uitleveren.

Kanhai houdtde Ware Tijdvoor dat hij niet weet wanneer zijn cliënt wordt teruggestuurd. De raadsman ging eerder in beroep tegen de geplande uitlevering, omdat er volgens hem tijdens het proces geen bezwarende verklaringen zijn afgelegd tegen de verdachte. "We moeten nog uitsluitsel krijgen van het Openbaar Ministerie van Nederland. Onder meer over het garanderen van zijn gezondheidszorg in geval hij naar Suriname komt", aldus Kanhai.

De zakenman had vorig jaar via zijn raadsman laten weten dat hij naar Nederland was vertrokken voor medische doeleinden. Eerder heeft de Nederlandse rechtbank het ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd aandacht te besteden aan zijn medische toestand.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina