Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Met wapens beveiligen te ver gegrepen’

‘Met wapens beveiligen te ver gegrepen’

05/07/2019 16:56 - Naomi Hoever

Op de OS Mastklimmenstraat werden leerkrachten beroofd had van hun zaktelefoons.

Op de OS Mastklimmenstraat werden leerkrachten beroofd had van hun zaktelefoons. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - Hoewel de militaire beveiliging van enkele lagere scholen positief is ontvangen door leerkrachten en leerlingen, zijn er voor- en tegenstanders van dit initiatief van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Theoloog Leendert Pocornie is één van de critici die deze vorm van beveiliging niet toejuichen.

Hij zegt dat deze uitstraling naar vooral jongens toe verkeerd kan overkomen, omdat hun omgeving veelal uit vrouwen bestaat. "Op de lagere school zijn er meer vrouwen en ook thuis moeten kinderen het vaker alleen met de moeder doen door afwezigheid van de vader. Het zij door werk of iets anders."

Pocornie beweert dat jongens makkelijk hun idool kunnen zien in een gewapende militair. "Het is te bruut." Hij stelt voor dat gepensioneerde mannen uit de omgeving die niet meer werken bij toerbeurt kunnen worden ingezet op de scholen.

Het onveilig gevoel ontstaat omdat negentig procent van onderwijsgevenden op de lagere school vrouw is vindt Pocornie. Verder laat de omrastering van sommige scholen te wensen over. "Maar met wapens beveiligen is te ver gegrepen".

Onderwijspedagoog Roel Resida stelt daarentegen: "Laten wij ons afvragen hoe criminelen naar de beveiliging kijken. Militairen geven het beeld dat het serieus is". Hij verwijst naar het voorval in Nickerie waar enkele jaren geleden een leerling in een klaslokaal is doodgeschoten. Of dat ook te maken had met het grotere aantal vrouwen in het onderwijs weet hij niet. "We kunnen pas wat zeggen als de overvallen op scholen niet minder worden."

In mei hebben verschillende scholen in Latour te maken gehad met indringers. Schoolleiders uit die omgeving hebben toen een vuist gemaakt om aandacht van het ministerie van Onderwijs te vragen voor de roofovervallen omdat leerlingen en leerkrachten in angst leefden.

Op de HPG Latourschool aan de Sapakarastraat werd een gecommitteerde onder schot gehouden en beroofd van haar gouden ketting en vier gouden ringen. In dezelfde periode werden andere scholen door onverlaten aangedaan. Op voj-Hockey zijn leerlingen en leerkrachten van hun mobiel en zakgeld beroofd. Deze gevallen waren reden voor de schoolleiders om extra beveiliging in te roepen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina