Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Waar was papa?

COLUMN: Waar was papa?

08/07/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Waar was papa?

Giwani Zeggen  

Waar was papa? Een veelgestelde vraag als er zich weer een drama voordoet, waarbij kinderen op wat voor manier dan ook het slachtoffer zijn. Nee, ik wil het niet hebben over de woningbranden van afgelopen week, waarbij vijf kinderen het leven hebben gelaten. Tuurlijk heb ik er een mening over. Dat is echter een discussie die gevoerd moet worden als de emoties zijn bedaard en iedereen zo nuchter als mogelijk naar de feiten kan kijken. De vraag over waar papa was, zette me echter wel aan het denken.

Diezelfde dag kwam ik namelijk een post van de artiest Donavey tegen op Facebook. Hij voert al enige tijd een strijd voor het recht dat hij heeft om zijn dochtertje te zien. Maar meer nog, het is ook het recht van zijn dochtertje om hem te zien. En voor u begint te zeggen, je kent maar één kant van het verhaal: ja dat klopt. Dat maakt echter niks uit voor het feit dat hij recht heeft op zijn dochtertje, en zijn dochtertje op hem. Een slechte partner, maakt jou niet automatisch tot slechte vader. En ik heb Donavey gebeld afgelopen week, om mij van dat laatste te vergewissen. Hij heeft niks gedaan wat hem tot een 'slechte' vader zou maken.

Ik begon mij af te vragen hoeveel mannen in Suriname geen vader willen zijn, maar daartoe niet in de gelegenheid worden gesteld? Meer en meer kom ik verhalen tegen van mannen, die het onmogelijk wordt gemaakt om vader te zijn. Enkele weken geleden zat ik tegenover zo een man. Na mijn column over 'Moederterreur' nam hij contact met me op. Hij wilde zijn verhaal met mij delen. Aan het einde van het gesprek zag ik een gebroken man. Nee, een gebroken vader. Die door onze kromme wetgeving, geen vader kan zijn. Hij huilde. En op weg naar huis, alleen in de auto, huilde ik mee.

Als wij zeggen dat moeder en vader even belangrijk zijn voor de opvoeding van een kind, waarom geeft de wetgever haar dan meer rechten? Waarom moeten vaders met een achterstand beginnen aan een strijd voor datgene waar ze recht op hebben. En dan zal je maar een verbitterde moeder hebben, die in haar boosheid zover gaat je het recht te ontnemen een foto van jouw bloedeigen kind te gebruiken. Bijgestaan door een advocaat die zelf geen kinderen heeft, zelf een verbitterde moeder is, of gewoon een kans ziet om nog meer geld te verdienen, over het hoofd van een kind!

Ik houd me nu al ruim tien jaar bezig met de positie van vaders in de Surinaamse wetgeving. Ik raakte erin geïnteresseerd nadat een vriend zijn kind niet mocht zien. Daarna werkte ik mee aan een programma om draagvlak te creëren voor het nieuw Burgerlijk Wetboek, waarin dit soort zaken ook aan de orde komen. Of daarin de positie van vaders en moeder gelijk wordt getrokken, weet ik niet meer. Wat ik wel weet, is dat zoals het nu geregeld is, het elke rechtvaardigheid mist. Niet alleen naar de vaders, maar ook naar de kinderen. Die vaak worden gebruikt tegen papa.

Daarom moet de wet zodanig worden aangepast, dat vader en moeder een gelijke startpositie hebben. En als ze er in onderling overleg niet uitkomen, laat Bufaz dan op basis van een gewijzigde wet, die beiden evenveel rechten geeft, een bindende fiftyfifty omgangsregeling vaststellen. Natuurlijk bijzondere redenen, waarom vader of moeder het kind niet mag zien, daargelaten. Mocht één der ouders toch vinden, om welke reden dan ook, meer recht te hebben op het kind, laat de rechter daar dan over oordelen. En het liefst twee rechters: een man en een vrouw.

Als wij als samenleving vinden dat beide ouders even belangrijk zijn, laten we dat dan niet alleen met de mond belijden. Laten wij als samenleving daden stellen. In plaats van achteraf, wanneer het kwaad al is geschied, vragen te stellen. Daarom heb ik alle DNA-leden die ik als contact heb, voorgehouden dat het de hoogste tijd is om de wet aan te passen. Geen van hen was het oneens met mijn onderbouwing. We kunnen natuurlijk ook lijdzaam blijven toekijken, met alle gevolgen van dien. Alleen, als het dan weer misgaat en u vraagt: waar was de vader? Dan zal ik vragen: mocht papa van 'ons' wel vader zijn!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina