Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mediationgroep levert vijftien professionals af

Mediationgroep Suriname levert vijftien professionals af

08/07/2019 15:36 - Wilfred Leeuwin

Stralende gezichten bij de vijftien nieuwe professionele mediators.

Stralende gezichten bij de vijftien nieuwe professionele mediators. Foto: Wilfred Leeuwin  

PARAMARIBO - De Mediationgroep Suriname heeft in het Waaggebouw aan veertien vrouwen en één man het certificaat van professionele mediator uitgereikt. Ze hebben zes maanden met succes de training ‘All Eyes on Mediation in Suriname’ gevolgd.

Mediation is een steeds meer gebruikte manier om "snel, goedkoop, duurzaam en relatiebehoudend" conflicten, vooral in de organisatorische en bedrijfsfeer tot volle tevredenheid op te lossen, zonder tussenkomst van de rechter. Om deze redenen levert het meer dan dubbele winst op, zegt Judith van der Gugten van de Mediationgroep Suriname.

Met dit project moet onder meer mediation als alternatieve vorm van geschillenbeslechting, verder bekendheid worden gegeven. Het project is uitgevoerd in samenwerking met de Nederlandse organisaties Centrum voor Conflicthantering, HAvZ Mediation en de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het is deels gefinancierd door de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs.

Conflicten tussen zakenpartners of bedrijven komen veel voor, blijkt uit onderzoek. Als het probleem zichzelf niet oplost en een gerechtelijk oordeel niet kan worden uitgesloten, zijn de schadelijke effecten vaak veel groter dan het probleem op zich, zegt Van der Gugten. In gevallen waar het conflict ondergronds gaat, dus zonder enige vorm van rechtvaardiging, kunnen de eenheid en samenwerking binnen organisaties worden ondermijnd, zegt zij.

Hoe het probleem is begonnen en waar het over gaat is dan niet meer duidelijk. Dit kan zorgen voor een angstcultuur binnen het bedrijf, wat maakt dat bedrijven niet tot volle bloei kunnen komen. Van der Gugten: "In bedrijven die daarentegen het motto gebruiken dat 'eerlijkheid het langst duurt', zullen medewerkers niet bang zijn voor conflicten. Zij zullen zich conflictvaardig gedragen, zodat beginnende conflicten snel worden opgelost, waardoor de samenwerking duurzaam en prettig blijft."

Zij wijst er op dat mediation ook kan worden toegepast in bijvoorbeeld familiegeschillen. "Mediation is winst in het kwadraat en biedt de opgeleide professionals de gelegenheid hun opgedane kennis toe te passen en verder ervaring op te doen. Anderzijds biedt het bedrijven en organisaties de mogelijkheid om laagdrempelig kennis te maken met mediation in Suriname en de voordelen daarvan", zei Van der Gugten vrijdagavond bij de certificaatuitreiking.

De opgeleide groep is de derde in haar soort in Suriname. De eerste was in 2008 en de tweede in 2010. Deze twee lichtingen vormen de in 2011 opgerichte Mediationgroep. Van der Gugten zegt dat mogelijk in 2020 een nieuwe training zal worden gegeven.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina