Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Gezondheidszorgrekening

COMMENTAAR: Gezondheidszorgrekening

09/07/2019 12:00

COMMENTAAR: Gezondheidszorgrekening

 

DE BELEIDSMAKERS ZIJN bezig om de gezondheidszorg weer op een andere manier te organiseren. Via een speciaal systeem dat werkt door belastingheffing zullen mensen zelf hun gezondheidszorg moeten betalen. Het zogenoemde 'single payer-systeem'.

Ons land is kennelijk nog aan het experimenteren hoe de gezondheidszorg zo effectief en goedkoop mogelijk kan. Een evaluatie over de periode 2010 tot 2019 laat zien dat dit de zoveelste ombuiging is en deze mag drastisch worden genoemd als we kijken naar de eerste hervormingen in 2013.

Eerst was gezondheidszorg gratis voor iedereen onder de zestien en boven zestig jaar. Scholieren kregen via school hun zorgpas en ook senioren hoefden niet te betalen. De verzekeringmaatschappijen kregen de voordeligste voorwaarden. Toen het geld op was, bleek ook de sociale toewijding van de regering aan het bovengenoemde beleidsdoel weg.

Ongeacht leeftijd. Wie het kon moest direct of samen met de werkgever voor zijn gezondheidszorg betalen. Door de slechte betalingsdiscipline van de overheid werden steeds meer verzekerden ondergebracht bij het Staatsziekenfonds (SZF), een stichting die - strikt genomen - geen verzekeringsmaatschappij is en daarom niet verplicht is te rapporteren aan de coördinator in de zorgsector, de Zorgraad. Een onterechte bevoorrechte positie ten opzichte van gevestigde zorgverzekeraars.

Wat in het veld gebeurt, is vrij zorgelijk. Overal waar minister Antoine Elias van Volksgezondheid naartoe gaat regent het SZF-kaarten die gratis - en de minister zegt het ook, 'lanti e pai gi den karta'- worden verstrekt aan de bevolking in het achterland. Natuurlijk betreft het geen verkiezingsstunt, maar wat zal dan gebeuren met deze kaarten wanneer het geplande single payer-systeem wordt ingevoerd? Hoeveel van de minderbedeelde mensen in het binnenland, want gratis is slechts voor wie het niet kan betalen, dragen belasting af?

Bij de introductie van het single payer-systeem zal ook een zorgfonds worden ingesteld voor dure behandelingen die voor de basiszorgverzekerde kennelijk niet worden gedekt. SZF zal dit fonds beheren. Wat een ramp, dat voor elke kanker- of nierdialysebehandeling de patiënt eerst bij het SZF zal moeten aankloppen.

Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig om in dezen dan ook de rol van de Cubaanse medici te zien. Duur Surinaams zal mogelijk plaats moeten maken voor goedkoop buitenlands. De president zei eens: wie denkt dat wijsheid duur is, weet niet hoeveel domheid kost. De rekening zal ons leren of deze geplande wending een wijs besluit is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina