Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Noorwegen wil Suriname compenseren

Noorwegen wil Suriname compenseren voor klimaatacties

09/07/2019 18:12 - Ivan Cairo

Vicepresident Ashwin Adhin en de Noorse premier Erna Solberg.

Vicepresident Ashwin Adhin en de Noorse premier Erna Solberg. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Noorwegen en Suriname zullen de komende periode nagaan welke concrete acties kunnen worden ondernomen om Suriname te compenseren voor zijn klimaatacties. In St. Lucia hebben vicepresident Ashwin Adhin en de Noorse premier Erna Solberg aftastende gesprekken gevoerd in de marge van de veertigste Caricom-top.

Solberg en VN-secretaris-generaal António Guterres waren de speciale gasten op deze conferentie. Beide functionarissen hebben de kwetsbaarheid van Caricom-landen voor klimaatverandering benadrukt en de ondersteuning die VN en Noorwegen zullen bieden om deze landen weerbaar te maken aangegeven. Verschillende ontwikkelingslanden waaronder Guyana hebben al voor miljoenen aan ontwikkelingshulp ontvangen uit Noorse milieufondsen.

Bilateraal zijn er al stappen ondernomen om samen te werken met Noorwegen, zegt minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle aan de Ware Tijd. Tijdens het onderhoud tussen Adhin en Solberg is onder andere gesproken over specifieke programma's om Suriname te betalen voor zogenoemde carbon credits in verband met behoud van zijn bossen.

"De premier van Noorwegen is heel open daarvoor en heeft zelfs een suggestie gedaan hoe we dat zo snel mogelijk kunnen oppakken", aldus Beighle. De Noorse premier heeft aangegeven dat haar land klaar staat voor samenwerking. De komende periode zullen op technisch niveau besprekingen worden gevoerd tussen functionarissen van Suriname en Noorwegen.

Milieuambassadeur Winston Lackin was al naar Oslo gegaan om aftastende gesprekken te voeren. "Het gaat nu om de concretisering van mogelijke programma's en projecten en Noorwegen staat er open voor om binnenkort een delegatie naar Suriname te sturen", aldus de bewindsvrouw.

Ook op het gebied van aardoliewinning zal de samenwerking op gang worden gebracht. Equinor, een Noors bedrijf, is betrokken bij zeker drie aanstaande proefboringen voor de kust van Suriname. In dat verband heeft de regering van Noorwegen gesteld dat ook op dat stuk nauwer samengewerkt zou kunnen worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina