Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onderhandelingen met Airbus waren al afgerond

Onderhandelingen met Airbus waren al afgerond

10/07/2019 00:04 - Ivan Cairo

De Airbus A330-200.

De Airbus A330-200.  

PARAMARIBO - Onderhandelingen tussen de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) en vliegtuigbouwer Airbus over het leasen van een A330-200 voor de mid-Atlantische operatie hebben ruim zes maanden geduurd. De relatie tussen de twee bedrijven bestaat echter al vele jaren. De recente onderhandelingen waren zo goed als afgerond en bij Airbus leefde de verwachting dat de SLM zou kiezen voor de A330-200 om de huidige A340-300 te vervangen.

In een verklaring heeft de vliegtuigbouwer haar teleurstelling uitgesproken dat ze buiten de boot is gevallen bij de uiteindelijke vliegtuigkeuze door de SLM. "Surinam Airways en Airbus hebben al jarenlang een intensieve relatie. De besprekingen over de vervanging van de A340 zijn al lange tijd aan de gang", zegt Arturo Barreira, Airbus-president voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied tegen de Ware Tijd.

De besprekingen begonnen oktober vorig jaar. "Er is nimmer een voorovereenkomst getekend met Airbus, aangezien de vliegtuigen op lease worden aangeboden door vliegtuigverhuurbedrijven, niet via Airbus", voegt hij eraan toe. De SLM heeft verschillende verhuurders benaderd en offertes en huurvoorwaarden van hen ontvangen. "Airbus bood wel een specifiek ondersteuningspakket aan voor de ingebruikname van de A330", zegt Barreira.

Uit informatie blijkt dat de SLM al in september of oktober dit jaar haar A340-toestel zou kunnen vervangen, wat in lijn ligt met het verstrijken van het huurcontract voor dit vliegtuig. "Op basis van de huidige aangeboden markthuurprijzen, was de A330-200 de laagst geprijsde nieuwe generatie vliegtuigen." Volgens de Airbus-topper zou de SLM per jaar USD 5 miljoen minder kwijt zijn aan operatiekosten dan wanneer met een Boeing-787 wordt gevlogen.

De regering en de Raad van Commissarissen hebben de voorkeur gegeven aan Boeing. Vooralsnog is niet duidelijk waarom is gekozen voor een Boeing-787. Minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Vidjai Chotkhan, zegt pas op vragen van de Ware Tijd  te willen reageren, nadat hij zich heeft laten informeren door de RvC.

SLM-directeur Gerard Lau van wie het arbeidscontract dinsdag is verstreken, wilde een Airbus A330-200 inhuren. Vorige week werd Lau geschorst door de RvC omdat de raad ontevreden is over een aantal bedrijfsaangelegenheden. 

Zo zou Lau niet op tijd een begroting hebben ingediend, onvoldoende hebben gewerkt aan routeuitbreiding van de national carrier en de winstgevendheid voornamelijk hebben gebaseerd op een samenwerking met vliegmaatschappij TUI. Hij zou ook te veel aandacht hebben besteed aan een vliegtuigkeuze in plaats van het maken van een goed strategisch plan.

"De SLM is nu pas in een fase van het doen van marktonderzoek over welke routes rendabel zouden kunnen zijn. In het vorig beleidsplan komt ook niet concreet naar voren hoe de directie de SLM weer winstgevend denkt te maken, behalve dan door een samenwerking met TUI", stelt de RvC in een brief waarin het verweer van Lau wordt verworpen en hij vervolgens werd geschorst.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina