Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Volksgezondheid broedt op strafonderzoek RGD

Volksgezondheid broedt op strafonderzoek RGD

12/07/2019 08:31 - Ivan Cairo

Volksgezondheid broedt op strafonderzoek RGD

 

PARAMARIBO - Het ministerie van Volksgezondheid bekijkt de mogelijkheid voor een strafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke financiële onregelmatigheden bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Dat heeft minister Antoine Elias De Nationale Assemblee (DNA) donderdag voorgehouden bij de behandeling van het agendapunt ‘Ingekomen stukken’.

NDP-fractieleider Amzad Abdoel had er geen goed woord over dat voormalig RGD-directeur Maaltie Sardjoe beslag heeft laten leggen op banktegoeden van de RGD, terwijl een onderzoeksbureau een vernietigend financieel rapport over haar bestuursperiode heeft uitgebracht. Door de beslaglegging kwam de betaling van het salaris van RGD-medewerkers in gedrang.

Sardjoe legde conservatoir derdenbeslag op de tegoeden om betaling op basis van een rechterlijk vonnis af te dwingen. Zij had een rechtszaak tegen de RGD en de Staat gewonnen om uitbetaling van achterstallig loon en andere financiële tegemoetkomingen af te dwingen. Minister Elias legde uit dat de regering enige tijd geleden had aangekondigd dat onderzoek zou worden gedaan naar de financiële stromen van gezondheidsinstelingen en ziekenhuizen waar de overheid geld in stopt. Als eerste is het rapport over de RGD uitgekomen. Uit dit rapport zijn, aldus de bewindsman, "heel wat zaken boven water gekomen".

Momenteel wordt met juristen nagegaan of er strafrechtelijke maatregelen tegen de voormalige RGD-leiding getroffen zullen worden. Zodra daarover een besluit is genomen, zal het parlement door de regering geïnformeerd worden. Elias hield het College verder voor dat de salarissen van het personeel zeker uitbetaald zullen worden. Gisteren slaagde de advocaat van de RGD er al in één van de beslagen door de kortgedingrechter te doen opheffen. Er zijn nog enkele kortgedingen die afgerond moeten worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina