Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • NZR wil dialoog, SZF strijdbaar

NZR wil dialoog, SZF strijdbaar

13/07/2019 08:53 - Van onze redactie

NZR wil dialoog, SZF strijdbaar

 

PARAMARIBO - De Nationale Ziekenhuisraad (NZR) hoopt dat nog dit weekend alle partijen om de tafel kunnen zitten om een oplossing te vinden voor de problemen in de gezondheidssector. Het gaat om de ziekenhuizen, de Vereniging van Medici, de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) en het ministerie van Volksgezondheid. De redactie kon niemand uit de sector bereid vinden om deze kwestie toe te lichten, maar uit verschillende bronnen wordt vernomen dat gepoogd wordt vooral de medici tot een gesprek te bewegen.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid toonde donderdag in De Nationale Assemblee bereidheid om verder met hen te praten. Er is vrijdag spoedberaad geweest tussen de NZR en het ministerie. In het verlengde daarvan bericht de raad dat ze zich zorgen maakt om de situatie die zal ontstaan als de medici maandag in actie gaan. De artsen hebben de samenwerking met het SZF opgezegd, vanwege een lange lijst van problemen, zoals het niet nakomen van overeenkomsten, schaarste aan middelen en verkeerde besteding van financiën.

De medici liggen al geruime tijd overhoop met het SZF en Volksgezondheid. Het recentste voorval gaat over het aantrekken van Cubaanse artsen. Nu is voor hen de maat vol; vanaf maandag werken zij tot tien uur waarbij SZF-verzekerden slechts in citogevallen zullen worden geholpen. Terwijl de NZR oproept tot dialoog, maakt het SZF bekend dat verzekerden bij de RGD-poli's terecht kunnen voor vrije behandeling. Tevens is er een meldpunt waar de namen kunnen worden doorgegeven van artsen die weigeren SZF-verzekerden te behandelen.

"Wij attenderen u erop dat indien uw huisarts niet bereid is u kosteloos hulp te verlenen, u het recht heeft direct van arts te verwisselen", schrijft het SZF. Deze verzekeraar stelt dat zijn cliënten recht hebben op vrije behandeling. "Het SZF vraagt u om geen enkele door de behandelende arts of specialist verplicht gestelde verklaring te ondertekenen, omdat eventuele gevolgen daarvan voor u, noch het SZF te overzien zijn."

Ondertussen speelt bij de ziekenhuizen ook vakbondsonrust. Het personeel van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is donderdag in staking gegaan om uitbetaling van de looncorrectie af te dwingen die de ambtenaren ook ontvangen. Die zou reeds maanden moeten zijn uitbetaald. Dit is echter niet gelukt, mede vanwege het feit dat de ligdagtarieven in jaren niet zijn verhoogd. De directie van AZP doet er alles aan om komende week de verhoging rond te krijgen.

Bij het St. Vincentius Ziekenhuis dringt de vakbond aan op afronding van de cao-onderhandelingen. Maar ook de directie daar weet nog niet hoe ze de verhoogde lonen zal moeten betalen als een akkoord wordt bereikt. Ook dit ziekenhuis wijst al jaren op de achterhaalde ligdagtarieven. De ziekenhuizen worden al geruime tijd niet meer gesubsidieerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina