Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Artsen schorten actie met een paar dagen op

Artsen schorten actie met een paar dagen op

14/07/2019 18:22 - Van onze redactie

Artsen schorten actie met een paar dagen op

 

PARAMARIBO - De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft haar voor maandag afgekondigde acties opgeschort. Dat besluit is genomen na een bespreking met de president. Ook de minister en directie van Volksgezondheid, de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) en de directie van het Staatsziekenfonds (SZF) waren daarbij aanwezig.

Partijen hebben besloten voorlopig een persstilte in acht te nemen. In een gezamenlijke verklaring stellen zij dat er besprekingen zijn geweest in verband met de dreigende actie van de VMS-huisartsen en -specialisten, zaterdag op initiatief van de NZR en zondag onder leiding van president Desi Bouterse.

"Partijen hebben knelpunten uitvoerig besproken, waarvan een groot deel is opgelost en waarover afspraken zijn gemaakt. Uit egards voor de president is afgesproken dat de acties worden opgeschort tot donderdag 18 juli, opdat de president enige ruimte heeft om nog enkele cruciale punten verder af te stemmen binnen de regering."

Woedend over de gang van zaken binnen de gezondheidszorg had de VMS vorige week het vertrouwen in het SZF opgezegd. Ook was besloten dat vanaf maandag de behandeling van bij het SZF verzekerde patiënten zou worden beperkt. Deze groep zou slechts tot en met 11 uur 's morgens worden behandeld, en wel uitsluitend cito-gevallen. Voorts zouden er geen garantiebrieven van het SZF geaccepteerd worden.

Volgens de VMS komt een groot deel van de problemen in de gezondheidszorg door de niet-coöperatieve houding van het Staatsziekenfonds. Ze zijn er wars van dat medici in de media door deze zorgverzekeraar worden weggezet als geldwolven en worden gecriminaliseerd. Ook uitspraken van regeringsleden aan het adres van lokale artsen, onlangs tijdens een persconferentie van de president, werden als stuitend ervaren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina