Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kobus Lorsé overleden

Kobus Lorsé overleden

15/07/2019 21:13

Kobus Lorsé.

Kobus Lorsé. Foto: Crimesite.nl  

AMSTERDAM - Verschillende Nederlandse media melden het overlijden van zigeunerkoning Kobus Lorsé. Hij zat tot voor kort gedetineerd, omdat hij tot 12 jaar cel was veroordeeld voor het doodschieten van zijn schoonzoon. Het Nederlandse hof van justitie besloot een maand geleden om zijn hechtenis te schorsen, zodat hij thuis kon sterven.

De Zuid-Hollander Kobus Lorsé (1945) noemde zich zigeuner. Hij was kettingroker en analfabeet maar kon prima rekenen en zaken doen. In de jaren tachtig keken politie en justitie met enig ontzag naar het uitgebreide netwerk van handelsfirma's dat Lorsé vanaf zijn woonwagenkamp op had weten te zetten. Die bedrijven hielden een stroom aan goederenverkeer op gang waartussen ook grote hoeveelheden drugs werden geparkeerd.

Al in de jaren tachtig had Lorsé een bedrijf in Suriname. Het dreef handel in hout en goud met onder meer Ronnie Brunswijk, die aan het hoofd stond van een groep boslandcreolen uit het oosten van Suriname. Aan de andere kant van de wereld was Lorsé verbonden met een netwerk van Pakistaanse hasjhandelaren waar ook Johan Verhoek alias de Hakkelaar en de Utrechter Bertus Kwarten mee werkten.

In de jaren tachtig was er financieel veel mogelijk. Contante geldbedragen konden in landen als Luxemburg prima worden verwerkt. Lorsé liet door belastingadviseurs perfecte witwasconstructies opzetten. De enige grote zaak waar Kobus Lorsé voor veroordeeld werd is een cocaïnesmokkel met Desi Bouterse en andere Surinaamse militairen. Dat ging om een partij van 357 kilo cocaïne die was verstopt in bundels hout.

In het onderzoek voegde justitie anonieme informatie die Lorsé in verband brengt met verschillende liquidaties. Zo werd een lijfwacht van Lorsé die op het punt stond een kroongetuigedeal met justitie te sluiten doodgeschoten. Justitie kon Lorsé echter niet voor moord vervolgen. Na zijn veroordeling voor de cocainesmokkel kwam Lorsé terecht in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, Noord-Brabant waar hij, met een verblijf van bijna zeven jaar, één van de langst zittende EBI-gevangenen wordt. Crimesite

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina