Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OM eist acht jaar in semi-duikbootzaak

OM eist acht jaar tegen verdachten in semi-duikbootzaak

16/07/2019 08:46 - Van onze redactie

OM eist acht jaar tegen verdachten in semi-duikbootzaak

 

PARAMARIBO - Officier van justitie Shanta Mahadew is maandag onverbiddelijk geweest in haar strafvoorstel in de semi-duikbootzaak. Tegen vier mannen en een van de vrouwelijke verdachten eiste ze een straf van acht jaar onvoorwaardelijk en een boete van SRD 60.000. De boete is gelijk aan drie maanden gevangenis.

De overige drie hangt een straf van vijftien maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar boven het hoofd. Tegen het drietal vordert Mahadew een boete van SRD 30.000 of twee maanden hechtenis. Twee van de verdachten, onder wie de eigenaar van het terrein waarop de duikboot is aangetroffen, zijn nog voortvluchtig.

"Deze mensen behoren tot een internationaal drugskartel. Ze hebben het imago en de openbare orde van Suriname geschonden", merkte de openbare aanklager op in haar requisitoir. Volgens Mahadew heeft het onderzoek uitgewezen dat alle acht verdachten een wezenlijke bijdrage hebben geleverd in het totaal proces. Ook is gebleken dat alle verdachten meerdere malen zijn afgereisd naar Saramacca, nabij kilometer 80.

Een van hen is ter plekke aangetroffen en probeerde te vluchten toen hij de politie zag. Via telefoonuitdraaien is ook duidelijk dat de verdachten in nauw contact met elkaar waren. "Het is een zeer professionele drugsorganisatie", aldus Mahadew. Twee politiemannen die eerder als getuige zijn gehoord, verklaarden dat het duidelijk is dat de semi-duikboot bedoeld was voor drugstransport. Dit kan worden afgeleid aan onder meer de constructie.

"Het is geen pleziervaartuig, het is niet luxe, het heeft geen toilet en er is voldoende ruimte voor brandstof om lange afstanden af te leggen", verklaarden de getuigen. Zij leggen een verband tussen de boot en een airstrip die tijdens het onderzoek is ontdekt. Het vliegveldje heeft een landingsbaan van ongeveer twee kilometer lang en vijf meter breed in de Tibitisavanna.

Onderzoek van luchtvaartwaakhond Casas heeft uitgewezen dat de landingsbaan geschikt is voor eenmotorige vliegtuigen met een vrachtgewicht van ongeveer zevenduizend kilogram. Vermoed wordt dat een vissersboot de drugs zou transporteren vanaf het vliegveld via de Tibitirivier naar de duikboot in de Coppenamerivier.

De airstrip was volgens de getuigen goed onderhouden en er waren ook duidelijke bandensporen van een vliegtuig te zien. Er zijn op het vliegveldje vier vaten kerosine, drie vaten gasoline en kruiwagens gevonden en niet ver daarvandaan is een klein kamp ontdekt. De politieagenten vermoedden dat daar drugstransporteurs logeerden.

De afstand van de landingsbaan naar de Tibitirivier is ongeveer twee kilometer. Al deze zaken zijn volgens Mahadew duidelijk bewijsmateriaal tegen de verdachten. Rechter Maureen Dayala heeft de zaak voor pleidooi van de advocaten uitgesteld naar 5 augustus.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina