Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stereotypering had geen invloed op prestaties

Stereotypering had geen invloed op schoolprestaties

16/07/2019 16:21 - Naomi Hoever

Saviënna Misiedjan, bestgeslaagde van de AMS, met haar trotse vader.

Saviënna Misiedjan, bestgeslaagde van de AMS, met haar trotse vader. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Ondanks de ‘stereotypering’ waarmee Saviënna Misiedjan uit het dorp Moitaki moest dealen liet zij zich niet uit het veld slaan en bewees ze waartoe ze in staat is. Ze leverde de uitzonderlijke prestatie door als beste te slagen voor het eindexamen op de AMS. Ze behaalde drie negens, drie achten en een zeven.

Misiedjan komt uit een gezin van acht kinderen, van wie zij de vijfde is. "Ik probeerde de leerstof te beheersen en legde verbanden tussen de verschillende vakonderdelen. Het maakte niet uit wat de vragen waren." Toen ze rond haar negende naar Paramaribo verhuisde, wilde de school in de stad haar niet accepteren, door stereotypering van kinderen uit het achterland.

"Ik kreeg te horen dat er punten voor me zijn bijgezet. Het is onmogelijk dat een kind uit het binnenland zulke hoge cijfers scoort", was de opvatting. Misiedjan bewees dat zij werkelijk intelligent is, want ze ronde OS Santodorp 2 als beste af. Vervolgens slaagde ze in 2016 als tweede van Mulo Latour. Hoewel zij het vwo niet als gemakkelijk heeft ervaren, noemt ze het schooljaar positief.

Misiedjan had zich al voordat de uitslag van de AMS bekend was, aangemeld bij de Universiteit van Minnesota in de Verenigde Staten van Amerika om biomedische wetenschappen te studeren. Bij de toelatingstoets behaalde ze 93 van de 100 punten.

De goedkoopste universiteit vraagt 28.000 US dollar per jaar voor deze studie. In dit bedrag zijn inbegrepen campuskosten, voeding en collegegeld. De universiteit van Minnesota komt via een scholarship in met 7.000 dollar en de staat Minnesota zelf geeft 5000 Amerikaanse dollar.

De resterende 16.000 US dollar moet zij nog zien te vinden. "Deze studie wordt niet in Suriname gedaan." De colleges beginnen in de laatste week van augustus, maar de oriëntatieperiode begint op 20 augustus. De Nationale Ontwikkelingsbank kan haar het resterende bedrag niet lenen, omdat de aflossing te hoog zal zijn. Enkele personen in de regering hebben toezeggingen gedaan.

De bijzondere prestaties van Misiedjan begonnen al op de lagere school, die ze deels in haar geboortedorp Moitaki in Sipaliwini bezocht. In 2013 won zij de Spelling Bee competitie. Op de AMS is ze alle drie schooljaren uitgeroepen tot de excellentste student.

Vorig jaar is ze geselecteerd om Suriname te vertegenwoordigen in Amerika bij het Youth Ambassadors Program, een cultureel uitwisselingsprogramma. "Het geeft me een goed gevoel dat ik deze prestatie heb kunnen neerzetten. Ik deel mijn kennis met medestudenten. De studenten die ik heb ondersteund, zijn ook geslaagd en twee hebben een herkansing.".-. 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina