Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VHP roept op tegen Alcoa-deal te stemmen

VHP roept DNA-leden op tegen Alcoa-deal te stemmen

16/07/2019 05:57 - Van onze redactie

VHP roept DNA-leden op tegen Alcoa-deal te stemmen

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De VHP blijft erbij dat de deal die de presidentiële onderhandelingscommissie met Alcoa/Suralco heeft bereikt in Surinames nadeel is. Daarom worden assembleeleden van oppositie en coalitie publiekelijk opgeroepen tegen deze zaak te stemmen indien het tot een behandeling in De Nationale Assemblee komt.

De conceptovereenkomsten zouden reeds naar het parlement zijn gestuurd en de VHP vreest dat de behandeling elk moment kan plaatsvinden. In het actualiteitenprogramma 'Welingelichte kringen', heeft panellid Deryck Ferrier zondag gesteld, dat het parlement deze overeenkomst nimmer in behandeling mag nemen, omdat de onderhandelingen zijn gevoerd op basis van een intentieverklaring tussen de regering en Alcoa die unaniem door het parlement was afgewezen.

Indien DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons de conceptovereenkomsten in behandeling neemt, desavoueert ze daarmee de positie en het gezag van het parlement als controlerend orgaan van de regering. Ferrier verwacht niet dat Geerlings-Simons het zo ver zal laten komen.

"Deze deal is niet in het belang van ons land", zegt de VHP in een verklaring. De partij zegt zich te beroepen op "een grondige juridische, economische, financiële, en technische analyse". VHP: "De analyses van vele instanties en deskundigen in de afgelopen maanden spreken voor zich. De deal zit vol met grote nadelen voor Suriname. Een ieder, behalve de regering, is het erover eens dat deze deal desastreuze gevolgen zal hebben voor Suriname. De vraag blijft waarom deze regering halsstarrig vasthoudt aan haar slechte resultaat."

De complexiteit van de Alcoa-kwestie mag volgens de partij geen reden zijn "om het land Suriname te benadelen door deze deal goed te praten". De VHP heeft daarom gemeend een voor een breed publiek geschikt document te maken over de problemen. Hierin wordt op een voor ieder begrijpelijke wijze uitgelegd wat de essentie van de zaak is. De VHP roept burgers op het document kritisch door te nemen.

De oproep van de partij volgt op het verschijnen van een krantenadvertentie van Suralco waarin het bedrijf zijn zienswijze over de voornoemde kwestie presenteert. "Alle door Suralco aangehaalde punten worden in het document van de VHP op deskundige wijze weerlegd. VHP is wel verbaasd dat een dergelijke reactie in de vorm van een advertentie van Suralco komt." 

De partij blijft erbij dat huidige deal niet in het belang van Suriname is en daarom drastisch gewijzigd moet worden. Daarom zijn er wijzigingsvoorstellen geformuleerd en aan het parlement aangeboden. Indien deze worden aangenomen zal een voor Suriname beter resultaat worden bereikt.

De VHP vindt dat de overdracht va de Afobaka-waterkrachtcentrale op 31 december dit jaar onverkort moet doorgaan. Dit had volgens de partij al in 2015 moeten gebeuren toen vaststond dat Alcoa/Suralco haar bauxietactiviteiten had beëindigd en op vertrek stond.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina