Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: De tijd dringt

COMMENTAAR: De tijd dringt

17/07/2019 17:15

COMMENTAAR: De tijd dringt

 

DE AGRARISCHE SECTOR heeft te lang met de armen over elkaar gezeten, waardoor de export van landbouwproducten naar landen van de Europese Unie in gevaar dreigt te komen. Al per 1 september worden strengere regels van kracht waaraan veel Surinaamse producenten en exporteurs (nog) niet kunnen voldoen. Opmerkelijk is dat de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten Suriname (Veaps) al sinds januari aan de bel heeft getrokken dat er nieuwe voorwaarden in het verschiet liggen, maar dat er sindsdien nauwelijks actie is ondernomen.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is de aangewezen instantie om het voortouw te nemen en agrarische bedrijven ertoe aan te zetten hun zaakjes op orde te brengen. Want export levert broodnodige deviezen op, ook voor de staatskas. Maar het ministerie heeft weinig gedaan, wat waarschijnlijk mede het gevolg is van ministerswisselingen en mutaties van directeuren en andere stafmedewerkers in het recente verleden. Daardoor is kostbare tijd verspeeld. Met nog maar anderhalve maand te gaan, lijkt het onmogelijk aan de strenge Europese voorwaarden te voldoen.

De producenten moeten ook de hand in eigen boezem steken. Want in het verleden zijn tal van geëxporteerde groente- en fruitsoorten overzee nooit op de markt gekomen omdat er insecten in zijn aangetroffen. Vooral ladingen sopropo en boulanger zijn daarvan het slachtoffer geworden. Onzorgvuldig handelen bij het verpakken zou daar de oorzaak van zijn. Ofwel, de exporteurs laten steken vallen maar leren daar niet altijd van.

LVV-minister Rabin Parmessar wil nu snel spijkers met koppen slaan en eist een nationale opstelling van overheid, producenten en exporteurs. Dat is al een hele stap, want de communicatie tussen de verschillende partijen liep tot nu toe stroef. Maar de vraag is of het niet te laat is. De concurrentie waarmee de agrarische sector te kampen heeft op de Europese markt is groot. Vooral in Aziatische landen, waar men over het algemeen wel aan de regels voldoet, zal men er geen enkele moeite mee hebben om het eventueel stilvallen van de met moeite opgebouwde export vanuit Suriname, op te vangen. En om dan de handel weer op gang te brengen, is een ingewikkelde klus. Als men het niet zover wil laten komen, is dringende actie gewenst. Want de tijd dringt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina