Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Extreme warmte voorspeld

Extreme warmte voorspeld

17/07/2019 20:45 - Merredith Bruce

Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR).

Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR). Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Temperaturen van dicht bij 38 graden! Die voorspelling doet de Meteorologische Dienst via diensthoofd Sukarni Sallons-Mitro voor de komende drie maanden. Het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) is - hoewel het niet eerder is voorgekomen - voorbereid op eventuele calamiteiten als gevolg van de voorspelde hoge temperaturen. "We weten precies wat we gaan moeten doen", verzekert coördinator Jerry Slijngard.

Sallons-Mitro erkent tegenover de Ware Tijd dat de aanloop naar de hete maanden al is ingezet. "We zitten nu wel in de grote regentijd (tot midden augustus, ... red.) maar dat neemt niet weg dat gedurende deze periode de temperaturen hoger zijn dan normaal." De gemiddelde temperaturen in de grote droge tijd, vanaf midden augustus, variëren tussen 21 en 36 graden.

"Maar je kunt dagen hebben waarop dit zal oplopen", waarschuwt Sallons-Mitro. Hoewel Suriname vanwege het tropische klimaat normaliter al gewend is aan hoge temperaturen, wijst ze erop dat die als onaangenaam kunnen worden ervaren. Vooral zieken, oudjes en jonge kinderen zijn  kwetsbaar. "Het is aan te raden om veel water te drinken en we moeten ook op de dieren letten." 

Het NCCR maakt vanuit haar taakstelling relevante diensten zoals de medische instellingen, de politie en de brandweer erop alert om zich voor te bereiden, zegt Slijngard. Hij wijst net als Sallons-Mitro erop dat de gemeenschap, vanwege het tropisch klimaat, in principe al bekend is met hoge temperaturen. "Maar mocht het zijn dat de temperatuur verder oploopt, geven wij adviezen hoe men zich moet opstellen." Hij stelt dat er hierbij vooral rekening wordt gehouden met de kwetsbare groepen.

Slijngard merkt desgevraagd op dat - sedert NCCR actief is - zich nooit eerder een ramp of calamiteit als gevolg van extreme hitte heeft voorgedaan. Echter, dat neemt niet weg dat het instituut voorbereid is, zegt hij. "We hebben wel een protocol daarover." De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) heeft landen in het Caribisch Gebied gewaarschuwd om zich voor te bereiden op hittegolven. Er is vooral gewezen op de impact hiervan op de gezondheid van mensen en het risico op overlijden.

De gezondheidsorganisatie heeft een gids ontwikkeld om landen in de regio te helpen bij het formuleren van noodplannen om hittegolven aan te pakken. Het document bevat ook aanbevelingen die de gezondheidssector en meteorologische instanties kunnen implementeren, om zich voor te bereiden, teneinde schadelijke effecten te voorkomen. De Paho heeft in verband met de gezondheidsrisico's als gevolg van extreme hitte aangemaand om aandacht te besteden aan de waarschuwingen en aanbevelingen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina