Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuw bestuur notarissen wil het ambt ‘renoveren’

Nieuw bestuur notarissen gaat voor ‘algehele renovatie’

17/07/2019 23:15

Manav Kanhai bij zijn beëdiging op 1 juni 2018. Haast veertien maanden later werd hij verkozen als voorzitter van de vereniging van notarissen en kandidaat-notarissen.

Manav Kanhai bij zijn beëdiging op 1 juni 2018. Haast veertien maanden later werd hij verkozen als voorzitter van de vereniging van notarissen en kandidaat-notarissen. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het dinsdag gekozen bestuur van de Vereniging van Notarissen en Kandidaat-Notarissen (VNKN) onder leiding van Manav Kanhai maakt zich sterk voor een “algehele renovatie” van het notarisambt. Het ambt is, evenals de samenleving, door de jaren heen sterk veranderd, meldt de vereniging in een persbericht.

Het notariaat heeft als taak de samenleving te informeren; individuele cliënten hebben behoefte aan gedegen advies. Meer dan ooit wordt van overheidswege verwacht dat de notaris als poortwachter fungeert. Van de notaris wordt daarom ook meer (specialistische) kennis en inzicht verwacht. De notaris is er niet alleen voor het verlijden van akten. Het notariaat moet zich bewust zijn van haar veranderde rol en daarop inspelen, schrijft de vereniging.

Ook aan het imago van het notariaat zal volgens het nieuwe bestuur de komende tijd flink gesleuteld moeten worden. Het imago dat de notaris een dienstverlener is die veel geld verdient en daar weinig voor hoeft te doen, of die er bewust aan meewerkt dat er bijvoorbeeld gesjoemeld wordt met percelen van burgers, spreekt boekdelen. Hoewel dit beeld over het algemeen niet juist is, valt helaas niet te ontkennen, dat zich de afgelopen jaren situaties hebben voorgedaan, welke niet in lijn zijn met wat van een notaris verwacht mag worden.

De wijziging van de Wet op het Notarisambt, welke nu in behandeling is bij DNA, wordt door de VNKN daarom ook breed gedragen. Bij deze wetswijziging wordt de aanpak van toezicht en tucht verbeterd c.q. gemoderniseerd naar de maatstaven van deze tijd, maar ook gedrags- en beroepsregels voor het notariaat krijgen een wettelijke grondslag, doordat daarin is opgenomen dat er daartoe reglementen worden opgesteld.

De Vereniging van Notarissen en Kandidaat-Notarissen zal de komende periode vaker met informatievoorziening richting de samenleving naar buiten toe treden. Het nieuwe bestuur bestaat verder uit secretaris Anneke Chin-A-Lin (secretaris) en Maureen Pinas (penningmeester). Kanhai volgt Kitty Olff op als voorzitter van de vereniging.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina