Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kamer van Koophandel en Fabrieken bestaat 109 jaar

‘Bedrijfsleven heeft Suriname en zichzelf in leven gehouden’

18/07/2019 00:07 - Wilfred Leeuwin

KKF-voorzitter Jayant Padarath overhandigt een oorkonde van waardering en erkenning aan de heer Fung.sr van het bedrijf Soeng Ngie.

KKF-voorzitter Jayant Padarath overhandigt een oorkonde van waardering en erkenning aan de heer Fung.sr van het bedrijf Soeng Ngie. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) heeft bij haar geregistreerde bedrijven een oorkonde van waardering en erkenning uitgereikt. Volgens voorzitter Jayant Padarath heeft de Kamer een lange en rijke geschiedenis en is ze één van de meest geordende bedrijveninstanties in vooral de Caribische regio. De organisatie beschikt een behoorlijk netwerk en heeft samenwerkingsrelaties opgebouwd tot ver over de grenzen.

Voormalig voorzitter en huidig adviseur Robert Ameerali zei dinsdagavond bij de uitreiking van de oorkondes aan de vertegenwoordigers van de bedrijven dat zij Suriname en zichzelf in leven hebben gehouden. Hoewel het er niet op lijkt, weet hij dat de bijna dertigduizend bedrijven die bij de KKF zijn ingeschreven garant staan voor meer dan 150.000 arbeidsplaatsen in Suriname.

Vertegenwoordigers van vooral bedrijven van het eerste uur hebben een beeld geschetst van hoe hun bedrijf is begonnen, hoe het de jaren daarna heeft overleefd en met de verschillende economische momenten in het land heeft weten om te gaan. Van veel bedrijven waren tweede en derde generatie vertegenwoordigers aanwezig, maar er waren ook oprichters.

De geste van een oorkonde werd door de aanwezigen gewaardeerd. Ameerali zegt dat de KKF dankbaar is dat veel van de bedrijven nu nog herkenbaar en actief zijn in de Surinaamse economie. "Vooral de mensen die in een familiebusiness zitten weten dat het niet gemakkelijk is en dat het een kwestie is van vallen en opstaan." Veel bedrijven die als eenmanszaak zijn begonnen hebben nu de status van naamloze vennootschap en dit weerspiegelt de groei van de economische bedrijvigheid.

De Kamer van Koophandel en Fabrieken is op 1 mei 1910 opgericht in het gebouw van De Surinaamsche Bank. Ze was toen niet op wettelijke basis gestoeld en kon meer worden gezien als een belangenvereniging van enkele grote particuliere bedrijven. De bestuursleden werden niet gekozen maar benoemd voor een jaar. Bij de oprichting waren er slechts negen leden. In 1938 waren het er elf.

Een belangrijke ontwikkeling is dat volgens de regeling van de Handelsregisterverordening van 1936 het handelsregister in werking trad. Deze verordening schrijft voor dat iedere onderneming of handelszaak in het handelsregister moet worden ingeschreven. In januari 2002 begon de Kamer met een informatieblad voor ondernemers om het ondernemerschap te promoten en voorlichting te gegeven over het bedrijfsleven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen