Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Rot zelf op…

COLUMN: Rot zelf op…

18/07/2019 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Rot zelf op…

Stuart Rahan  

Hij noemde Afrikaanse landen en Haïti ‘shithole countries’. Ik zeg hij en iedereen weet dat de Amerikaanse president Donald Trump deze lafhartige en racistische uitspraak deed. Het tijdstip waarop Trump deze president onwaardige uitspraak deed is niet belangrijk. Is niet nodig, want het staat vast in de annalen van niet alleen de Amerikaanse geschiedenis. De hele wereld hoorde zijn oordeel: Shithole countries!

Hij praat over deze door wit kolonialisme leeggeplunderde landen alsof die een enge besmettelijke ziekte met zich meedragen en hij daarom de grenzen liever gesloten houdt. Die grenzen gooit hij daarentegen maar al te graag open voor Noorwegen, het witste land op het Europese continent. Racistischer kan Trump zich niet voordoen, ook al beweert hij geen racist te zijn. Kijk, als een openlijk belijdende racist beweert geen racist te zijn, you got to be careful. Voor je het door hebt, gebruikt hij zijn witte privilege om je samen met zijn Ku Klux Klax te nagelen aan een brandend kruis. Gewoon omdat je niet wit bent en je uit een door hem benoemde shithole country komt.
Ja, maar hij is vrienden met Kanye West en die is toch ook zwart, hoor ik u roepen. Ja, en? Zulke racisten gebruiken kleurrijke mensen om zogenaamd aangepast gedrag te vertonen. Sterker, racisten als Donald Trump misbruiken hun gekleurde relaties om hun xenofobe gedrag goed te praten. Toen Trump de term shithole countries introduceerde en de wereld over hem heen viel, zou je verwachten dat hij zich daarna diplomatieker ging gedragen. Helaas, ijdele hoop want hij ventileerde zijn racistische denkbeelden herhaaldelijk tot vorige week wederom toen hij vier Democratische congresleden het land uitzette.

Zo vertaal ik zijn bizarre uitspraken richting de democratisch gekozen congresleden Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar en Ayanna Pressley.  Allemaal vrouwen ook nog die als Amerikaans staatsburger zijn toegelaten tot het Amerikaanse parlement. Deze voor hem vrijpostige vrouwen horen, als het aan hem ligt, niet thuis in de politieke arena. We weten hoe seksistisch deze witte president is: He grabs them by the pussy

"Het is zo interessant om te zien dat 'progressieve' Democratische Congresvrouwen, die oorspronkelijk uit landen komen waarvan de regering een totale catastrofe is, de slechtste, meest corrupte en incompetente ter wereld (als ze al een functionerende regering hebben), nu luidruchtig en nietsontziend aan het volk van de Verenigde Staten, de beste en machtigste natie ter wereld, vertellen hoe onze regering gerund dient te worden.

Waarom gaan ze niet terug om de compleet gebroken en door criminaliteit geïnfecteerde plekken waar ze vandaan komen te helpen repareren. Kom daarna maar terug om ons te vertellen hoe het hoort. Deze plekken hebben jullie hulp hard nodig, je kunt niet snel genoeg weggaan." Aldus de via Twitter regerende president die nog vóór zijn aantreden de geboortegrond van de zwarte Barack Obama in twijfel trok.

Amerika, het land van onbegrensde mogelijkheden, the sky is the limit en van dat soort dwars door het glazen plafond reikende ambities. Amerika is ook het land dat door avonturiers uit voornamelijk wit-Europa is overspoeld toen er geen grenscontroles en muren waren. Ze misdroegen zich ook nog door de oorspronkelijke bewoners in reservaten te stoppen alsof het museale objecten zijn.

En het is deze zelfde Donald Trump, een import-Amerikaan nota bene, die de inheemsen nu ook nog hun reservaten afneemt en gekleurde immigranten terugstuurt naar het land van hun ouders. "They gave us the bible and took our land", vertelt de historie ons. Donald Trump wil Amerika niet again great maken. Let's make America white, dat is waar hij mee bezig is. Maar ach, wat wil je anders? In een democratie krijg je wat je verdient. Amerika is Hollywood en Donald Trump is de hoofdrolspeler in The White House soap opera waar dagelijks 62.017.154 volgers naar uitkijken. Rot toch zelf op man.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina