Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Barbados stuurt missie voor schapenhouderij

Barbados stuurt missie voor schapenhouderij

19/07/2019 16:08

De Black Belly-schapen.

De Black Belly-schapen. Foto: www.Demerarawaves.com  

PARAMARIBO - Barbados stuurt de komende week een top ambtelijke missie naar Suriname om de mogelijkheid voor grootschalige schapenhouderij te bekijken. Evenals Guyana heeft Suriname het Caricom-lidland aangeboden voor schapenhouderij door Barbadiaanse veeboeren.

Minister Indar Weir van Landbouw en Voedselveiligheid wordt door Barbadiaanse media geciteerd in de aankondiging van de missie. Onder anderen de directeur van dat departement, Terry Bascombe, maakt deel uit van de missie. Het aanbod van Suriname en Guyana ziet Weir als een bijzondere mogelijkheid om de productie van de Black Belly-schapen enorm op te voeren. Deze kwestie is één van de onderwerpen die president Desi Bouterse en premier Mia Mottley hebben besproken tijdens het bezoek van de Barbadiaanse premier medio november vorig jaar.

Mottley, die een scala van mogelijkheden besprak, was vooral geïnteresseerd in de agrarische mogelijkheden die Suriname biedt en de strategische positie die het land inneemt voor exporten naar het Zuid-Amerikaanse achterland. Op dit moment zou de totale schapenpopulatie op Barbados ongeveer vijftienduizend bedragen, maar het eiland wil die tillen naar minimaal 35.000. Daarvoor is land nodig dat op het eiland niet beschikbaar is, terwijl ook andere omstandigheden niet gunstig zijn.

Zowel Suriname als Guyana wordt geroemd voor overvloedig vruchtbaar land en de beschikbaarheid van voldoende schoon drinkwater. Het gaat de Barbadianen erom een volledig geïntegreerde schapenindustrie op te zetten in hun land. Daarvoor is de huidige populatie te klein. Om te voldoen aan de jaarlijkse vleesbehoefte zouden 35.000 dieren nodig zijn.

Ook donderdag werd bekend dat senator Althea Wiggins is benoemd tot speciaal afgezant van Mottley voor Suriname. De voorzitter van de Senaat, Richard Chelthenham, maakte haar nieuwe taak bekend en zei daarbij dat zij zal pendelen tussen Barbados en Suriname. Wiggins doet geen afstand van haar positie als senator. Wiggins heeft haar land eerder gediend als vertegenwoordiger in Londen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen