Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Het blijft pinaren

COMMENTAAR: Het blijft pinaren

19/07/2019 12:00

COMMENTAAR: Het blijft pinaren

 

EEN MEERDERHEID VAN De Nationale Assemblee heeft gisteravond ingestemd met een wettelijk minimumloon van SRD 1.428 per maand. Omgerekend een uurloon van SRD 8,40, met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar. Veel werknemers die voor een schamel loon voor een baas werken, zullen de afgelopen dagen waarschijnlijk niet eens gekeken hebben naar de beraadslagingen in het parlement. Daar hadden ze de tijd ook niet voor, velen hebben noodgedwongen een tweede baan. Want om een gezin te kunnen voeden en verzorgen, is één baantje voor menigeen niet genoeg. Ook niet als dat elke maand SRD 1.428 oplevert. Want zeg nou zelf: wat kun je daar nu mee?

De coalitie slaat zich nu op de borst dat ze een maandloon heeft vastgesteld, maar het is nauwelijks meer dan bij de aanname van de sociale wetten in augustus 2014 was afgesproken. Toen werd afgesproken dat per 1 januari 2015 een minimumuurloon zou gaan gelden van SRD 4,29. Dat was 70 procent van SRD 1.228, het bedrag dat destijds volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek voldoende was om redelijk van rond te komen. Dit uurloon werd een jaar later opgetrokken tot SRD 5,22 en per 1 januari 2017 naar SRD 6,14.

Voor personeel in grotere winkelbedrijven gold een toeslag van 20 procent, voor arbeiders in de horecasector en bij beveiligingsbedrijven van 40 procent. Door de vaststelling van een minimummaandloon gaat deze laatste groep er vreemd genoeg op achteruit. Want met het reeds in 2014 vastgestelde loon ontvangen zij nu SRD 8,60 per uur (SRD 6,14 + 40 procent), dat valt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2019 terug naar SRD 8,40. Vermoedelijk is dat de rekenmeesters van de coalitie ontgaan.

Bij de totstandkoming van de sociale wetten had de devaluatie van de Surinaamse munt nog niet ingezet. Dat gebeurde pas na de verkiezingen van 2015, toen de regering niets anders meer kon dan toegeven dat ze het land naar een uitzichtloze economische en financiële situatie had geleid. Daardoor zijn werknemers die gaan 'profiteren' van het wettelijk minimumloon, eigenlijk weer terug bij af. Door de geldontwaarding kan men met de SRD 8,40 die nu moet worden betaald minder dan met de SRD 4,29 die men in de eerste maanden van 2015 van de baas kreeg. Dus werknemers krijgen van het parlement een worst voorgeschoteld die gevuld is met gebakken lucht. Het blijft in de toekomst dus nog een kwestie van pinaren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina