Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Goed nieuws

COMMENTAAR: Goed nieuws

20/07/2019 12:00

COMMENTAAR: Goed nieuws

 

SURINAME WORDT DE komende tijd mogelijk net als Guyana onderdeel van een groots plan voor schapenhouderij. Binnen afzienbare tijd komt een grote delegatie van Barbados in Suriname de mogelijkheden daarvoor bekijken. De toestemming van Suriname om faciliterend op te treden stelt Barbados in staat een toename van de productie van Black Belly-schapen mogelijk te maken.

Suriname heeft volgens de berichtgeving uit Barbados genoeg land en schoon water om de schapenhouderij aan te kunnen. Het gaat daarbij niet slechts om het kweken van de schapen, maar mogelijk ook om een geïntegreerde industrie met het oog op kleding- en leerproductie. Daarvoor zouden ongeveer zeshonderdduizend dieren nodig zijn. Het is zeer goed nieuws dat Suriname en Guyana zo een rol zouden mogen vervullen in Caricom-verband.

De single market and economy heeft het land tot nu toe bar weinig voordeel kunnen opleveren. Door de kleine markt die de Caricom-landen vertegenwoordigen is onderlinge handel slechts marginaal voordelig. Dat is ook een reden geweest voor veel landen om op de één of andere manier protectionistisch te handelen, waardoor toetreding geen eenvoudige zaak is gebleken. Een voorbeeld daarvan is de Surinaamse doks die pas na een lange lijdensweg toegang kreeg tot de Trinidadiaanse markt.

Maar premier Mia Mottley van Barbados heeft gekeken naar de sterkte in de regio waar haar (ei)land zich bevindt en speelt in op de kracht van samenwerking. Suriname en Guyana zijn deel van het vasteland van Zuid-Amerika. Verder liggen ze strategisch voor de export naar andere Zuid-Amerikaanse landen. Doordat Suriname nu door de vluchten van Copa Airlines indirect verbonden is met meerdere landen in Zuid-Amerika maakt het het land kennelijk nog aantrekkelijker.

Het enige vreemde aan deze mogelijke deal is dat deze niet gemeld is via de 'met stroop overgoten informatiemachine' van de overheid. Waarom moest dit nieuws, dat met recht goed nieuws genoemd mag worden, de media bereiken via buitenlandse kanalen? Het is zeer opvallend hoe deze beleidsmakers met de media omgaan. Zo zei de voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons met woorden van gelijke strekken dat de media eigen invalshoeken hebben en dat de Rekenkamer daartegen beschermd moet worden.

Tegelijkertijd duldt ze geen tegenspraak over haar functioneren als voorzitter. 'De stoel' mag nimmer worden besproken, ook al doet 'de stoel' vaker mee aan de discussie in DNA, wat volgens het Ordereglement niet mag. Hoe het ook zij, het schapenhouderijnieuws hadden de media heel graag van de eigen beleidsmakers vernomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina