Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'DNA moet aanpak Alcoa-commissie onderzoeken'

'DNA moet onrechtmatig handelen presidentiële commissie onderzoeken'

20/07/2019 00:02 - Wilfred Leeuwin

Het Actiecomité Alcoa tijdens een persconferentie. Het comité roept de volksvertegenwoordiging op de handelingen van het staatshoofd en zijn commissie niet te legaliseren.

Het Actiecomité Alcoa tijdens een persconferentie. Het comité roept de volksvertegenwoordiging op de handelingen van het staatshoofd en zijn commissie niet te legaliseren. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het Actiecomité Alcoa heeft in een open brief De Nationale Assemblee (DNA) opgeroepen een onderzoek in te stellen naar alle handelingen van de presidentiële commissie die met de Alcoa heeft onderhandeld. Ook de rol van de president zelf moet worden onderzocht. In de brief zijn achttien voorvallen en feiten opgesomd die volgens het actiecomité aantonen dat president Desi Bouterse en zijn commissie niet de belangen van het land hebben gediend en de Grondwet hebben geschonden.

Het comité doet ook een dringend beroep op de volksvertegenwoordiging de handelingen van het staatshoofd en zijn commissie niet te legaliseren. Ook wordt geadviseerd de hulp in te roepen van de Amerikaanse 'Securities and Exchange Comission'. Dit advies wordt gegeven omdat intussen bekend is dat Alcoa in het verleden is veroordeeld door het Amerikaanse ministerie van Justitie voor corruptie en omkoping van overheidsambtenaren.

Het actiecomité ondersteunt zijn eisen door vragen te stellen waarover het onderzoek duidelijkheid moet geven. Zo wordt onder andere de vraag gesteld waarom er geen juridisch rapport is gemaakt van de Brokopondo Overeenkomst toen duidelijk werd dat Alcoa uit Suriname zou vertrekken. Het wordt opmerkelijk genoemd dat de president expliciet de onderhandelingscommissie heeft verboden om voor arbitrage te kiezen.

Er zal onderzoek moeten worden gedaan naar en antwoord moeten komen op de vraag waarom er tussen de presidentiële commissie en Alcoa geheime gesprekken zijn gevoerd die geleid hebben tot de permanente sluiting van Suralco. Volgens het comité had de president dit moeten afwijzen, zeker omdat bekend is dat de Alcoa overheidsfunctionarissen weet om te kopen.

Nog voordat de geheime gesprekken gevoerd werden, was Alcoa begonnen de aluinaarde-plant onbruikbaar te maken; het besluit was al genomen om te vertrekken uit Suriname. Het actiecomité vraagt dat in het onderzoek duidelijk wordt waarom de commissie heeft doorgepraat met Alcoa, terwijl De Nationale Assemblee eerder een intentieverklaring tussen de commissie en Alcoa had afgewezen.

In de brief aan het parlement worden ook vragen gesteld over uitspraken van vicepresident Ashwin Adhin. Hij zou de ontmanteling van de Suralco-plant hebben verdedigd door te stellen dat daar giftige stoffen voorkomen die het drink- en grondwater zouden kunnen verontreinigen. Dit zei hij, terwijl gebleken is dat materiaal als schroot wordt verkocht en in Paramaribo wordt opgeslagen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina