Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Para’s Media bestaat tien jaar

Para’s Media bestaat tien jaar

21/07/2019 11:47

De filmmaker, -regisseur, -acteur en -vertaler El Durando Misiedjan van Para's Media. Zijn bedrijf viert dit jaar het tienjarig bestaan.

De filmmaker, -regisseur, -acteur en -vertaler El Durando Misiedjan van Para's Media. Zijn bedrijf viert dit jaar het tienjarig bestaan. Foto: Facebook El Durando Misiedjan  

PARAMARIBO - Ruim tien jaar geleden zaten El Durando Misiedjan en enkele vrienden te kijken naar de film ‘Rush Hour 3’. Ze hadden er commentaar op. “We zaten te grappen dat veel Saramaccaners het niet zouden verstaan. En ik weet eigenlijk niet meer wie met het idee kwam om de film te vertalen en een voice-over te doen”, lacht Misiedjan. Daarmee was in feite het kleine mediabedrijf met een enorme maatschappelijke impact geboren.

De film werd vertaald en ingesproken en onder vrienden en familie verdeeld die hem met groot enthousiasme ontvingen. "Men bleef vragen naar meer vertalingen en zo is het een business geworden." Niet erg lucratief, want er werd grif gekopieerd door hosselaars, maar bij diverse dvd-shops en Chinezen wist Para's Media haar dvd's te verkopen. Ruim dertig films zijn de afgelopen zeven jaar vertaald.

Een andere bijkomstigheid is dat anderen een gat in de markt zagen in de vertaling van films en het ook gingen doen. Er kwamen films op de markt in het Aucaans of een combinatie met een andere taal. "Men dacht waarschijnlijk dat we bakken geld verdienden. Was dat maar zo", zegt Misiedjan hoofdschuddend.

Toen sloeg het noodlot toe. De studio, die gevestigd was te Kwatta, werd door brand verwoest. "Alles wat we met moeite hadden opgebouwd zijn we toen kwijtgeraakt: camera's, studioapparatuur en computers, dvd's. Alles was in één keer weg." Maar ondanks deze enorme tegenslag heeft het team van Para's Media niet stilgezeten en is nu nog bezig met vertalen en het opnemen van films.

"Mijn vader Ronald Misiedjan zei eens: 'waarom maak je geen eigen producties, films met Surinaamse verhalen?'" De jongeman accepteerde de uitdaging van zijn vader en maakte toen in samenwerking met een Nederlandse productiemaatschappij de film 'Lost in Hustle'. Daarna volgden nog drie lange speelfilms die succesvol zijn vertoond in TBL Cinemas, en ook enkele korte films.

"Alles hebben we totaal zelfstandig gedaan. Ik heb nooit lessen gevolgd. Alles heb ik opgezocht op YouTube en internet. Vele uren zelfstudie en uiteraard: terwijl je bezig bent leer je. En je moet ook openstaan voor kritiek en suggesties. Daar word je alleen maar beter van", meent de filmmaker.

Met bijna 'primitieve' middelen is hij acteur, regisseur en editor geweest van veel films. "Het was een leerrijke periode. Toen we acht jaar bestonden hebben we een documentaire gemaakt over het ontstaan van Para's Media, bloopers, de grote brand en hoe we ons weer hebben opgebouwd."

Misiedjan's passie voor Surinaamse films is groot. "We hebben genoeg verhalen te vertellen. We zijn een creatief volk en ik geloof dat we meer kunnen." Intussen heeft de organisatie veel bekendheid gekregen en zijn er samenwerkingsovereenkomsten gesloten voor het maken van films met organisaties in Suriname, Frans-Guyana en Frankrijk.

De laatste film tot nu toe die het bedrijf heeft gemaakt, is daar een uitvloeisel van. "We hebben opnames kunnen maken in Toulouse, Frankrijk voor de film 'A Fu Parisman ede'." Het verhaal gaat over een mooi marronmeisje dat wordt geschaakt door een man uit de stad. "A man tyari a dame kon na foto, set' en kon moi. Hij heeft alles voor haar gedaan en toch toen een Fransman even moi boi kwam spelen, is ze gezwicht voor zijn beloofde gouden bergen en met hem meegegaan", licht de filmmaker toe.

Misiedjan vertelt dat het bedrijf veel ideeën en plannen heeft. "Maar u weet, alles wat je wil doen kost geld. De tijden zijn echt moeilijk maar we geven niet op. We werken door aan onze droom. Meer Surinaamse films in de toekomst, waar men van kan genieten en waar we hopelijk ook wat meer aan kunnen verdienen zodat we onze vertalers en cast meer kunnen geven."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina