Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Ziekenhuisdirecties moeten voor rust zorgen’

Gezondheidszorg is gedeelde verantwoordelijkheid

23/07/2019 04:48 - Aidy Pinas-Agodeba

Imro Edam, voorzitter van de Bond van personeel van ‘s Lands Hospitaal.

Imro Edam, voorzitter van de Bond van personeel van ‘s Lands Hospitaal. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Er is turbulentie binnen de gezondheidszorg. Een cultuuromslag en het stellen van de juiste prioriteiten kunnen bijdragen aan verandering van de situatie. De totale gemeenschap is verantwoordelijk hiervoor, in het bijzonder zij die in een besluitvormende positie zitten.

Imro Edam, voorzitter van de Bond van personeel van 's Lands Hospitaal, heeft de situatie geanalyseerd en komt tot de conclusie dat sommige zaken voorkomen (hadden) kunnen worden. Hij denkt bijvoorbeeld aan de staking van ziekenhuispersoneel onlangs.

Er is volgens hem daadwerkelijk een contract getekend tussen de overheid en de overheidsziekenhuizen. "Het gaat om de 25 procent loonsverhoging met terugwerkende kracht voor het personeel van deze instellingen, met name het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, 's Lands Hospitaal, het Mungra Medisch Centrum in Nickerie en het Psychiatrisch Centrum Suriname."

Twee heel belangrijke aspecten zijn volgens hem de achterhaalde ligdagtarieven en het niet betalen van de verhoging met terugwerkende kracht. Niet alle ziekenhuizen waren voorbereid op het laatste. De verhoging is al ingegaan, maar de overheid laat steken vallen, door niet op tijd over de brug te komen.

"Een van de zaken waarbij ik vraagtekens plaats, is dat sommige directies wel kunnen voldoen aan die 25 procent verhoging omdat hun reserve dat toelaat. Vaak kiest men echter niet daarvoor met alle gevolgen van dien. Ik heb inzage in bepaalde zaken en op basis daarvan zeg ik dat de overheid inderdaad een contract heeft getekend. Maar wanneer het gaat om jouw medewerkers en we kijken naar het geheel in de gezondheidszorg, dan zou jij als directie moeten zorgdragen voor rust en dat gezondheidszorg gegarandeerd is."

Edam mist verantwoordelijkheid bij directies. Hij concludeert dat Suriname een groot probleem heeft, waarvan iedereen - ongeacht ras, geloof, leeftijd en scholing- slachtoffer kan worden, direct of indirect. "Wanneer jij in het ziekenhuis ligt is het direct en wanneer het bijvoorbeeld om je moeder gaat is het indirect."

Hij zegt als bondvoorzitter niet graag het pad van staking te hebben gekozen, maar van dialoog, omdat hij zich bewust is van de gevolgen van actievoeren in de zorg. "Iedereen dient zijn verantwoordelijkheid te nemen wil men de gezondheidszorg beter zien worden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina