Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Column: Transparantie, het Surinaamse containerbegrip

Column: Transparantie, het Surinaamse containerbegrip

25/07/2019 14:00 - Pokay Tongo

Column: Transparantie, het Surinaamse containerbegrip

Stuart Rahan  

Wie niets te verbergen heeft, stelt zich open voor inzage in het privéleven. Dat is tenminste de gedachte tijdens preventieve controles. Helaas hebben slachtoffers van preventieve controles er niet altijd zin in. Neem de honderdprocentcontroles bij aankomst op Schiphol als zo’n voorbeeld. Je krijgt vragen waar je de antwoorden het liefst tussen jouw vier veilige huismuren houdt. Daar heeft een beveiliger niets mee te maken. Het is privé en ik houd het ook graag privé. Of ik iets te verbergen heb, gaat niemand buiten mijn privéleven om ook maar iets aan.

Privé is een zelfgemaakte keuze in zelfgekozen vrijheid. Het wordt andere koek als in politiek democratische zin jij je (meestal onder valse voorwendselen) hebt laten verkiezen. Als politicus en overheid heb jij de verantwoordelijkheid de samenleving van open en eerlijke informatie te voorzien zodat die het leven naar eigen inzicht kunnen invullen. Dat de massa weet waar zij aan toe is, hoe onheilspellend de open en eerlijke informatie ook is. Slechtnieuwsgesprekken kun je maar beter open en transparant voeren om roddel, achterklap en speculaties te voorkomen. Het heeft als voordeel dat het geloof in de politiek en de daaruit voortvloeiende verantwoordelijkheid er niet onder lijdt.

Dat politieke leiders het niet zo nauw nemen met hun geloofwaardigheid, transparantie (het meest enge containerbegrip in Suriname) en open relatie met hun kiezers is al decennia zorgwekkend. Neem het gezin als uitgangspunt. Hoe vaak moest je als kind aanhoren dat wat je ouders zeiden, wet was en niet voor rede vatbaar. Ook al verergerde de uitkomst de ellende. Als ouders kun je dreigen en bedreigen met minder of geen zakgeld of fonfon maar een gekozen politicus ondermijnt zijn gezag niet als hij vertelt hoe de vlag er werkelijk bij hangt.

Zwijgen en mediastilte zijn valse argumenten en maken de politicus nog ongeloofwaardiger. Maar wel op buitenparlementaire podia selectieve informatie geven over bijvoorbeeld de Decembermoorden in een poging gezichtsverlies te voorkomen. Over gevoelige zaken reageren sommigen precies als over de dood. Daar praat je niet over, ook al is de dood het enige wat vaststaat in het leven.

De afgelopen jaren zijn wij als samenleving geconfronteerd met een aantal opzienbarende ontwikkelingen waar tot de dag van vandaag geen bevredigende oplossing (lees antwoorden) voor zijn aangedragen. De SLM-deal met Boeing en Airbus met de tijdelijke ontlasting van directeur Gerard Lau tot gevolg, Chinese trawlers die nog steeds voor anker liggen voor onze visrijke kust, de obligatielening, het Alcoa/Suralco-debacle, skalians die nog steeds zonder enige belemmering onze zoetwaterbronnen vervuilen op zoek naar goud, cassavefabrieken die nooit geleverd hebben wat is beloofd, het stopgezette onderzoek naar politiemannen van het Arrestatieteam die in juni 2012 de Die Hard-groep en de auto waarin zij zat, doorzeefden met kogels alsof het om een potje paintballen ging. De waarde van transparantie is net zo laag als de gedevalueerde Surinaamse munt.

Hoe slecht het nieuws ook is, vertel het. Het begrip is groter en stimuleert het proces van meedenken, meedoen en meebeslissen. Ik vraag me af welk hoger doel wordt gediend of moet ik mij eerder afvragen welke hoge piefen in bescherming worden genomen. Waar gewerkt wordt, vallen spaanders en die moet je verwijderen om herhaling of erger te voorkomen.

Wat blijkt, Suriname is de natuurlijke habitat geworden van profiteurs die zich niet graag in de bek laten spugen voor hun misstappen. Suriname heeft een machtige president die zelf het probleem is en niet de ministers zoals onlangs bleek uit een enquête. Zo'n president heeft geen vijanden nodig om het land verder de vernietiging in te helpen. Maar ja, zijn godvrezende aanhang gelooft nog steeds in de volkspresident met wie ze een biertje kunnen drinken waar zij zelf voor moeten betalen.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina