Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Eurotransport naar VS schrikbarend toegenomen

Eurotransport naar VS schrikbarend toegenomen

25/07/2019 05:44 - Ivan Cairo

Eurotransport naar VS schrikbarend toegenomen

 

PARAMARIBO - Steeds meer reizigers uit Suriname nemen, al dan niet voor bedrijven of particulieren, gigantisch grote sommen euro’s mee naar Miami in de Verenigde Staten van Amerika. Daar worden ze omgewisseld voor US dollars en teruggebracht. De regels voor deviezenuitvoer zullen daarom worden aangepast.

Het land ondervindt internationaal last van de huidige situatie. "De afgelopen drie maanden en vooral deze maand, hebben we een enorme rush geconstateerd", zegt Jenny Johns-Christopher, voorzitter van de Deviezencommissie, tegen de Ware Tijd. Het geldtransport met koeriers is toegenomen sinds er in april 2018 een door de Centrale Bank van Suriname verzorgde euro-zending door Nederland werd aangehouden.

Sindsdien vinden er geen exporten van euro's naar Nederland meer plaats, met als gevolg een ophoping van de Europese munt in Suriname en een schaarste aan Amerikaanse dollars. Vrijdag is in Miami 1,6 miljoen euro uit Suriname in beslag genomen. Het zou gaan om geld van drie cambio's. De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken of er sprake is van witwassen en mogelijke drugsgerelateerde criminaliteit.

"We zien een verschrikkelijke rush. Mensen weten of hebben door dat de regels zullen worden verscherpt, maar hebben nog steeds een nood om aan dollars te komen", zegt de voorzitter. "Op weekbasis zien we dat er miljoenen euro's uit het land worden gebracht. We zien dat aan de formulieren. Het water is troebel geworden en het is goed vissen."

Sommige personen vervoeren zelfs 600.000 tot 800.000 euro per keer. De commissievoorzitter merkt op dat er niets aan de hand was tot de aanhouding van de geldzending vorig jaar. "Geld is net als water. Altijd a sa fen' wan olo. Onze regelgeving heeft een maas en daar maken bonafide mensen gebruik en malafide personen misbruik van."

Bij beschikking is bepaald dat reizigers per keer maximaal 10.000 US dollar ongemeld mogen meenemen. Bedragen hoger dan dat dienen vermeld te worden op een zogenoemd H-formulier en bij vertrek voor registratie aan de douane bij de grensposten worden aangeboden voor afstempeling.

Er wordt een patroon gesignaleerd waarbij ondernemers, cambio's en anderen met gebruikmaking van de bestaande regels grote bedragen uitvoeren. "Al wil je twee of drie miljoen euro of Amerikaanse dollar meenemen, kan dat gewoon. Je hoeft het alleen aan te melden met een H-formulier dat daarna bij vertrek door de douane wordt afgestempeld en je krijgt een kopie dat je aan de meldings- en registratieplicht hebt voldaan."

Johns-Christopher benadrukt dat er geen vergunning van de Deviezencommissie nodig is om vreemde valuta uit het land te brengen. Er geldt slechts een meldings- of registratieplicht. Wie bedragen hoger dan US 10.000 dolar meeneemt zonder dit bij de autoriteiten te melden, maakt zich schuldig aan geldsmokkel. Johns-Christopher merkt op dat de douane er vaker op heeft aangedrongen om een maximumbedrag in te stellen dat passagiers mogen meenemen.

De voorzitter stelt dat de voorbereiding voor aanpassing van de deviezenregeling om de mazen te dichten in een vergevorderd stadium verkeert. Deze maatregel past ook in het kader van de nationale risico-analyse van Surinames financiële systeem. "We kunnen het als land niet hebben dat onze regelgeving deze mazen laat bestaan. Er is totaal geen controle van de herkomst van de gelden en dat is heel schadelijk voor het land", zegt Johns-Christopher.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina