Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boothouders op één lijn met OWT&C

Boothouders op één lijn met OWT&C

26/07/2019 06:23 - Gilliamo Orban

Boothouders op één lijn met OWT&C

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het tarief van SRD 1,75, dat gehanteerd wordt bij onder andere de oversteek Meerzorg-Paramaribo, wordt niet verhoogd naar 3,75. De Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC) en het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) hebben overeenstemming bereikt over de hoogte van de brandstofcompensatie.

Partijen hebben donderdag een principeovereenkomst getekend. Voor een liter mengsel van gasoline en Nautilus zullen de boothouders SRD 5,51 ontvangen. De overeenkomst werkt terug tot 1 januari 2019. "Vele boothouders kunnen zich hierin terugvinden. We moeten ook rekening houden met de passagiers die we niet kunnen belasten met een hoger tarief", zegt Ann Sadi, voorzitter van de BOVC, tegen de Ware Tijd.

De boothouders hebben twee jaar geen compensatie gekregen, omdat die afgebouwd zou worden. Zij menen echter dat ze in dat besluit niet zijn gekend. Er is overeengekomen dat de boothouders voor het jaar 2018 een compensatie krijgen. Dat bedrag per liter zal minder zijn, omdat in 2017 het tarief was verhoogd van SRD 1,25 naar SRD 1,75.

Thans moet de BOVC eerst nog wat huiswerk maken alvorens OWT&C tot uitbetaling kan overgaan. De organisatie moet namelijk rechtspersoonlijkheid bezitten. Elke boothouder dient een bankrekening te hebben en de overheid zal het geld rechtstreeks op een ieders rekening storten. "Wij zijn al bezig met een advocaat om rechtspersoonlijkheid te krijgen en mogelijk kan dat enkele weken duren", zegt Sadie.

De betaling zal per kwartaal plaatsvinden op basis van ingediende declaraties met onderliggende stukken. De compensatie wordt toegekend op grond van het aantal vaardagen. "De presentie is daarom van eminent belang en het ministerie zal controle uitvoeren", staat in de principeovereenkomst.

Los hiervan zegt Sadi dat de boothouders niet alleen voor hun rechten moeten opkomen, maar zich ook moeten houden aan hun plichten. Ze dienen ervoor te zorgen dat passagiers de reddingsvesten dragen en de boten moeten niet overvol zijn. Ook moeten boothouders de vereiste bescheiden bij zich hebben.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina