Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Koorddansen

COMMENTAAR: Koorddansen

26/07/2019 12:00

COMMENTAAR: Koorddansen

 

ENTREPRENEURS ZOEKEN ALTIJD naar manieren om hun bedrijven ten minste boven water te houden. En zolang dat binnen de perken van wet- en regelgeving gebeurt, is er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. Bovendien, als er mazen in die regels zijn, zullen verreweg de meeste ondernemers indien nodig, op een flinterdun Zwitsers koord dansen om de ‘overzijde’ te bereiken. Dat merken we ook aan de perikelen rond het deviezentransport naar de Verenigde Staten. Nadat in april vorig jaar een door de Centrale Bank van Suriname verzorgde eurozending in Nederland werd aangehouden, ontstond een opstapeling van euro’s en tegelijkertijd een schaarste aan Amerikaanse dollars in het land. Sindsdien worden steeds grotere eurobedragen naar de VS overgevlogen om het geld daar in te wisselen voor dollars. Dat bereikte vrijdag een apotheose met de inbeslagname van 1,6 miljoen euro in Miami.

Door de nu geldende regelgeving waarbij reizigers voor bedragen hoger dan 10.000 US dollar slechts een formulier moeten invullen zonder daar een maximum aan te hoeven koppelen, is er eigenlijk sprake van legale 'geldsmokkel'. Het doet bovendien ongewild denken aan de titel van Eduardo Galeano's boek De Aderlating van een Continent. Immers is het potentieel gevaar aanwezig dat tientallen miljoenen of zelfs miljarden straffeloos aan de Surinaamse economie onttrokken kunnen worden. En het enige dat daarvoor nodig is: een Hformulier en afstempelen van de douane. Daarnaast impliceert voorzitter Jenny Johns-Christopher van de Deviezencommissie terecht dat witwassers dankbaar van deze hiaat misbruik kunnen maken, nu er toch geen controle plaatsvindt op de herkomst van de gelden.

Er is al een smet op Suriname als zogenoemde drugsdoorvoerhaven en als de regelgeving niet snel naar internationale standaarden wordt opgetrokken, zou daar best het 'zie-je-wel-syndroom' uit kunnen voortvloeien. Het stemt daarom goed dat kennelijk ook de autoriteiten van mening zijn dat de mazen liever gisteren dan vandaag worden gedicht. Hopelijk resulteert dit voor lokale entrepreneurs en de schaarste aan Amerikaanse dollars in meer dan alleen symptoombestrijding en wordt er hard gewerkt aan een oplossing om ook uit die impasse te geraken. Want natuurlijk valt het toe te juichen dat regelgeving wordt aangescherpt. Dan weten burgers en bedrijven vooral precies waar ze aan toe zijn. Echter, aanscherpen lost het probleem van de dollarschaarste in Suriname niet op. Gevolg: de ondernemers laten zich op den duur niet meer afschrikken en het koorddansen vindt normaal voortgang. Dan alleen op een nog veel dunner koord.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina