Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Situatie valutaverkeer zorgelijk’

‘Situatie valutaverkeer nog steeds zorgelijk’

26/07/2019 01:11 - Ivan Cairo

‘Situatie valutaverkeer nog steeds zorgelijk’

Foto: Admiral Markets  

PARAMARIBO - Er dient snel een oplossing te komen voor de problemen in de deviezensector, vinden de parlementariërs Carl Breeveld (DOE) en Amzad Abdoel (NDP). “Het duurzaam beheersen van de wisselkoersen gaat moeizaam en er worden steeds nieuwe regels en richtlijnen vastgesteld. Dit wekt geen vertrouwen op in het beleid en het lijkt dan alsof er sprake is van gebrek aan competenties om het tij te keren”, zegt DOE-fractieleider Breeveld.

Hij reageert op maatregelen die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in de deviezensfeer heeft getroffen en de aanhouding van 1,6 miljoen euro van verschillende Surinaamse cambio's door de autoriteiten in Miami, Verenigde Staten (VS). Evenals Breeveld vraagt NDP-fractieleider Abdoel zich af, hoe het nog steeds mogelijk is dat individuen wordt toegestaan om het land met grote bedragen te verlaten, terwijl de internationale wereld met argusogen naar Suriname kijkt in dit soort zaken.

"Van wisselkantoren in landen zoals Suriname wordt verwacht dat ze kleine transacties voor de toerismesector doen. Bij grote bedragen ontstaan er bedenkingen. Het feit dat Suriname vanwege corruptie en drugsvangsten vaker internationaal het nieuws haalt werkt tegen ons. Suriname moet compliant zijn met wetten, regels en procedures die nu zowel internationaal als nationaal gangbaar zijn. Zeker met het nationale risico-analysevooruitzicht", zegt Breeveld.

Volgens Abdoel moet onderzocht worden hoe het komt dat mensen buitensporig hoge bedragen naar het buitenland meenemen. "Dat is wel een onderzoek waard. Trouwens, het is niet de eerste keer dat het gebeurt. In een diepgaand onderzoek moet worden vastgesteld wat de herkomst van die middelen is. De Centrale Bank van Suriname moet optreden en maatregelen treffen conform wet en regelgeving. Dit soort ontwikkelingen schaadt het imago van ons land verder", zegt de NDP-parlementariër.

Over deze kwestie zullen vragen gesteld worden aan de regering. Het is volgens Abdoel van belang te weten waarom de Wet Identificatieplicht niet door alle cambio's wordt nageleefd en waaraan het schort bij de handhaving ervan. Ook zal worden gevraagd hoe de sector aangepakt zal worden in het kader van het NRA. De regering zal ook inzicht moeten geven, in hoe er in de toekomst zal worden voorkomen dat herhaling plaatsvindt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina