Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tamarin-apen helpen met herstellen natuur

Tamarin-apen helpen met herstellen natuur

28/07/2019 09:29

Een tamarin-aap.

Een tamarin-aap. Foto: Getty Images  

LONDEN - De Latijns-Amerikaanse tamarin-apen blijken bij te dragen aan het herstel van bosgebieden die door mensen zijn beschadigd. Een team van Duitse, Belgische en Peruaanse wetenschappers beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

De primaten, die ongeveer 17 tot 30 centimeter groot worden, zijn zelf bewoners van regenwouden en bosgebieden. De wetenschappers toonden aan dat deze apen geleidelijk beschadigde gebieden intrekken en vruchten meenemen van hun oude bos naar het nieuwe bos. Door middel van die vruchten verspreiden de tamarins zaden naar het nieuwe bos en stimuleren dus de groei van planten en bomen in beschadigde gebieden.

De onderzoekers volgden twee soorten tamarins, de Saguinus mystax (ofwel de snortamarin) en de Leontocebus nigrifrons, gedurende twintig jaar in het Peruaanse Amazonegebied. Deze twee soorten leefden samen in gemengde groepen en werden regelmatig dagenlang geobserveerd door de wetenschappers.

Wekelijks bekeken de onderzoekers de uitwerpselen van de apen, om te kijken wat voor zaden de dieren hadden verspreid. De dieren bleken de zaden soms tot 700 meter ver verspreiden vanaf de plek waar ze deze hadden gegeten. De zaden waren vooral afkomstig van de peulvruchtenboom Parkia panurensis, een belangrijke voedselbron voor tamarins. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina