Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Thema-avonden bij viering Hernhuttermaand

Thema-avonden bij viering Hernhuttermaand

28/07/2019 07:11 - Audry Wajwakana

Thema-avonden bij viering Hernhuttermaand

 

PARAMARIBO - De maand augustus staat binnen de Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS) bekend als de Hernhuttermaand. Een maand lang viert de EBGS haar ontstaan met verschillende activiteiten voor jong en oud.

"Naast de diverse kerkdiensten, waaronder de viering van het Heilig Avondmaal, vasten, bidden en het zendingsfeest, zijn er ook thema-avonden. Dit jaar zijn er vier nieuwe thema-avonden toegevoegd aan het programma en het thema van de 283ste viering is 'Te mi swaki, Gado de mi krakti'", zegt publiciteitsvrouw Rachel Deekman tegen de Ware Tijd.

Officieel start de reeks aan activiteiten op 28 juli met een openingsdienst in de Grote Stadskerk. In aanloop naar 1 augustus wordt in alle EBGS-kerken gevast en gebeden. Het begin van de nieuwe maand wordt om zes uur 's morgens aangekondigd met het luiden van de kerkklokken en het hijsen van de EBGS-vlag bij de kerken.

Ook scholen participeren in het geheel: op alle EGB-scholen wordt de Anitri Singi Prisiri gedaan. De nieuwe thema-activiteiten zijn de dansbaton, de opening van de augustusmaand in de districten Coronie en Nickerie, Anitri Krutu Neti en de Anitri Singles Night.

De activiteiten van de maand augustus hebben een rijke voorgeschiedenis. Op 13 augustus 1727 werden gelovigen, in het dorpje Herrnhut, Duitsland, vervuld met de Heilige Geest van God. Zo kregen deze mannen en vrouwen het verlangen om het Evangelie van Jezus Christus tot ver over de grenzen te gaan verkondigen.

De drijvende kracht achter de toen ontstane EBG was Nikolaus Ludwig Graaf von Zinzendorf. Hij was een zakenman die op zijn reizen van de gelegenheid gebruik maakte om het evangelie te prediken. In 1722 stelde hij zijn landgoed ter beschikking van de vervolgde Moravische broeders.

Op 20 december 1735 zetten de eerste drie broeders George Bergwig, George Piesch en Cristoph von Larisch voet aan wal in Suriname. Gemakkelijk hadden zij het niet, vanwege de taalbarrière en de hoge temperaturen die zij niet gewend waren. Ondanks deze moeilijkheden bleven zij zich ijverig inzetten voor het zendingswerk. Hun harde werk en vele offers wierpen uiteindelijk hun vruchten af.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen