Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Geen verbod op openen valutarekeningen'

'Geen verbod op openen valutarekeningen'

29/07/2019 13:31 - Ivan Cairo

'Geen verbod op openen valutarekeningen'

Eblein Frangie ontkent dat er een stop is op het openen van valutarekeningen. Foto: FinaBank  

PARAMARIBO - De afgelopen dagen circuleren berichten als zou het niet meer mogelijk zijn voor burgers om nieuwe valutarekeningen te openen bij commerciële banken. Alleen personen die kunnen aantonen dat ze valuta-inkomsten hebben, zouden nog in de gelegenheid worden gesteld een euro- of US dollarrekening te openen.

Bij de Hakrinbank werd aan personen die spaarrekeningen willen openen gezegd, dat pas wanneer ze kunnen verklaren en verantwoorden van waar ze de valuta hebben, een rekening voor hun geopend zal worden. De maatregel zou naar verluidt zijn getroffen vanwege strengere internationale regels over het geldverkeer en andere problemen op de valutamarkt. De redactie is er niet in geslaagd een reactie van de Hakrinbank te krijgen.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS), De Surinaamsche Bank (DSB) en de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) zeggen afzonderlijk tegen de Ware Tijd dat een dergelijke maatregel nimmer is ingesteld. "Nee, mij is niets bekend", reageert CBvS-governor Robert van Trikt. Ook bij DSB weet men niets van een stop op valutarekeningen. "DSB heeft een dergelijke regel niet ingevoerd en is ook niet bekend met een instructie van de CBvS hierover." Volgens SBV-voorzitter Eblein Frangie is er geen stop op het openen van valutarekeningen ingevoerd.

Woensdag had de CBvS-leiding een onderhoud met de SBV. Tijdens de ontmoeting zijn "lopende zaken" besproken, zegt Frangie. DSB geeft aan over de bespreking met de Centrale Bank geen mededelingen te doen in de media. Over de maatregelen en interventies van de moederbank in de valutasector zegt Frangie, dat interventies zoals beleggingscertificaten alleen, geen soelaas bieden. "Er is een samenhangend pakket van monetaire en fiscale maatregelen nodig om de koers te beteugelen of terug te brengen", aldus de voorzitter.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina