Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Inheemsen moeten bundelen'

Patricia Sabajo: 'Inheemsen moeten bundelen'

29/07/2019 06:01 - Cheflin Paulus

Patricia Sabajo: 'Inheemsen moeten bundelen'

De belangstelling voor de discussieavond viel tegen. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Patricia Sabajo beseft dat samenwerking tussen diverse inheemse groepen "geen makkelijke opgave" is, maar die zal wel moeten komen. "We moeten nu durf en lef hebben en ons bundelen om te werken voor vooruitgang", riep ze zaterdagavond op tijdens een discussieavond in het CLO-centrum.

Sabajo was samen met Mireille Draaibas initiatiefnemer van de avond, waarmee de twee vrouwen inheemsen in geheel Suriname willen bewegen om ontwikkeling te brengen binnen hun gemeenschap. De belangstelling viel tegen; er waren nog geen veertig personen aanwezig.

Er wordt ook gesproken met bestaande inheemse organisaties over de mogelijkheid tot bundeling. "Wij willen krachten bundelen en samenwerken. Het wordt tijd dat wij opstaan en gaan werken aan onze toekomst", aldus Draaibas.

Sabajo: "De inheemsen blijven achter. We hebben zoveel aan kennis en cultuur en toch lijkt het alsof onze groep geen stappen vooruit maakt. Onze huisvesting en scholing laten te wensen over, maar wij mogen de schuld niet aan anderen geven."

De toekomst van vooral de inheemse jeugd ziet er niet rooskleurig uit volgens de initiatiefnemers. De vrouwen willen zich inzetten voor een gemeenschapscentrum voor inheemsen in Paramaribo en erkenning van inheemse talen. Ook educatie van de stammen, culturele overdracht, communicatie en ondernemerschap moeten aandacht krijgen.

Zowel Draaibas als Sabajo houdt rekening met tegenslagen bij het vormgeven van hun ideeën. Of zij tegenwerking verwachten vanuit inheemse organisaties willen zij nu niet stellen, hoewel ze beseffen dat bundeling onder inheemsen moeilijk is. "Wij willen naar 52 dorpen gaan en alles dat wij vanavond hebben besproken doorvertellen."

Sabajo en Draaibas willen wekelijks discussieavonden met inheemsen en andere geïnteresseerden organiseren. De Unesco, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, is bereid gevonden om alvast één van de plannen die de initiatiefnemers geschreven hebben te helpen uitvoeren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina